Νέα - Ειδήσεις

17 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα υπέρτασης

15 Μαΐου 2009
2457 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
frouta kai laxanika kai metrisi piesis
Photo source: www.bigstockphoto.com

Έχετε πολλούς λόγους για να σας ανεβαίνει η πίεση… Κανέναν όμως για να μην τη μετράτε!

Σωτήριος για την υγεία είναι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης η οποία θεωρείται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς αποτελώντας μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Ωστόσο, παρότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ο ένας στους τρεις ενήλικες στη χώρα μας έχουν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης, μόνο οι μισοί ακολουθούν θεραπεία ενώ από αυτούς που βρίσκονται σε αγωγή, μόνο 3 στους δέκα ελέγχουν τελικά την αρτηριακή τους πίεση.

Τι είναι η υπέρταση;

Όταν μιλάμε για υπέρταση εννοούμε την αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών και η οποία σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες δε θα πρέπει να ξεπερνά τις τιμές των 140/90mmHg για τη συστολική (μεγάλη) και τη διαστολική (μικρή) πίεση αντίστοιχα.  Μάλιστα για τους ασθενείς «υψηλού κινδύνου», τίθεται χαμηλότερος στόχος αρτηριακής πίεσης, προκειμένου να μειωθούν οι σχετιζόμενες επιπλοκές. Ειδικότερα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η μείωση της αρτηριακής πίεσης στο 130/80 mmHg ή λιγότερο, ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Το 90-95% των πασχόντων έχει πρωτοπαθή (ή ιδιοπαθή) υπέρταση ενώ οι υπόλοιποι έχουν δευτεροπαθή υπέρταση, υπέρταση δηλαδή που σχετίζεται με μια επιπλέον ειδική κατάσταση, όπως νεφρική νόσο, ορμονικό σύνδρομο, λήψη ορισμένων φαρμάκων και εγκυμοσύνη.

Ασυμπτωματική

Μιλώντας σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17η Μαΐου 2009) ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Α. Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Βοττέας προσπάθησε να αναδείξει το στοιχείο εκείνο που κάνει την αρτηριακή υπέρταση επικίνδυνη. Όπως είπε «η αρτηριακή υπέρταση είναι μία κατάσταση ασυμπτωματική και γι’ αυτό το λόγο γίνεται και πιο επικίνδυνη και ονομάζεται σιωπηλός δολοφόνος όταν δεν ελέγχεται».

Πράγματι η υπέρταση αποτελεί την κύρια αιτία για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ προκαλεί στεφανιαία νόσο, σημαντικές βλάβες στους νεφρούς κι άλλες παθήσεις. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά

Φαίνεται ωστόσο ότι η σωστή και συστηματική θεραπεία έχει θεαματικά αποτελέσματα: Μειώνει πάνω από 50% την καρδιακή ανεπάρκεια, μειώνει κατά τουλάχιστον 40% τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μειώνει 16-18% τα εμφράγματα του μυοκαρδίου

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο, εάν αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που ενός αναλογεί. Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, από ενός οποίους μερικοί μπορούν να ελεγχθούν και κάποιοι, δυστυχώς, δεν μπορούν, ενός το φύλο, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Η ρύθμιση του Σακχαρώδους Διαβήτη, η ελάττωση του σωματικού βάρους, η σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός ή ακόμη καλύτερα η αποφυγή κατανάλωσης αλατιού, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και ο έλεγχος του άγχους είναι πολύ σημαντικά βήματα για να μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να προστατευθούμε από την υπέρταση. 

Εξατομικευμένη Θεραπεία

Από τη στιγμή που κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει πρόβλημα –και σ’ αυτό, όπως αναφέρθηκε, βοηθάει ο συχνός έλεγχος – είναι απαραίτητο να τίθενται από θεράποντα γιατρό, ύστερα από συζήτηση, οι θεραπευτικοί στόχοι, που θα πρέπει να είναι εξατομικευμένοι για κάθε υπερτασικό ασθενή.  

Και σ’ αυτήν την περίπτωση η αλλαγή του τρόπου ζωής επιφέρει θετική επίδραση στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Φαρμακευτική αγωγή θα χρειαστεί η πλειονότητα των υπερτασικών ασθενών. Θα τους βοηθήσει να επιτύχουν τους συνιστώμενους στόχους (140/90 mmHg ή χαμηλότερα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου).

Αν η αρτηριακή πίεση – στόχος, δεν επιτευχθεί με την χορήγηση ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου, τότε ο γιατρός είναι πιθανόν να συστήσει την αύξηση της δοσολογίας ή την προσθήκη ενός ή και περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Ενημερωτική εκδήλωση

Το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Ελληνική Ανιυπερτασική Εταιρεία, και την ευγενική υποστήριξη της Sanofi-Aventis, οργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, με στόχο να  ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν  το κοινό για το πολυδιάστατο πρόβλημα. Έτσι, το Σάββατο 16 Μαΐου από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο / περίπτερο στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα ιατροί της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας θα ενημερώνουν το κοινό με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου και τη διανομή ενημερωτικού υλικού.