Οικογένεια

ΕΛΣΤΑΤ: Τα νοικοκυριά μειώνουν κι άλλο τα τρόφιμα

10 Οκτωβρίου 2016
601 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ΕΛΣΤΑΤ: Τα νοικοκυριά μειώνουν κι άλλο τα τρόφιμα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα νοικοκυριά μειώνουν κι άλλο τα τρόφιμα, κόβονται καφές, τσάι και χυμοί!

Πηγή: www.topontiki.gr

Είναι γεγονός ότι πέρυσι περιορίστηκαν περαιτέρω οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών της χώρας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η µέση µηνιαία δαπάνη ανήλθε στα 1.419,57 ευρώ, καταγράφοντας µείωση 2,8% (40,95 ευρώ) σε σύγκριση µε το 2014

Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, το µεγαλύτερο µερίδιο των δαπανών του µέσου προϋπολογισµού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν, μεταξύ άλλων, η στέγαση (13,3%) και οι µεταφορές (12,8%).

Στις δαπάνες στα είδη διατροφής, σε σχέση µε την προηγούµενη έρευνα (2014) παρατηρείται µείωση για:

  • καφέ, τσάι και κακάο (7%)
  • µεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυµούς φρούτων και λαχανικών (5,3%)
  • γαλακτοκοµικά προϊόντα και αυγά (5%)
  • αλεύρι, ψωµί και δηµητριακά (4,6%)
  • κρέας (3,7%)
  • ψάρια (2%)
  • φρούτα (0,6%)

ενώ αύξηση σημειώθηκε για τα λοιπά είδη διατροφής (24%). Το µεγάλο ποσοστό της µεταβολής αυτής έχει προκύψει από τη συµπερίληψη αγαθών από τις λοιπές κατηγορίες ειδών διατροφής, όπως ζάχαρη, µαρµελάδες, µέλι κ.λπ. (5,9%), λαχανικά (0,7%) και λίπη και έλαια (0,6%).

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2010-2015 το µεγαλύτερο µέρος των δαπανών επί του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισµού αφορά σε είδη διατροφής και κυµαίνεται από 18% το 2010 έως 20,7% το 2015.

Επίσης, το µερίδιο της µέσης ισοδύναµης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιµές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσµού είναι 5,6 φορές µεγαλύτερο από το µερίδιο της µέσης ισοδύναµης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσµού, που παρέμεινε ίδιο από το 2014. Το µερίδιο της µέσης ισοδύναµης δαπάνης για είδη διατροφής των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 31,3% των δαπανών των νοικοκυριών της χώρας, ενώ το αντίστοιχο µερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 14,2%.

Εξετάζοντας τα καταναλωτικά πρότυπα στην Ευρώπη, σε Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία το σχετικά µεγαλύτερο µερίδιο των δαπανών του µέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής. Τα πρότυπα διαφέρουν για τη ∆ανία, Ισπανία και Νορβηγία, όπου καταγράφονται ως υψηλότερες οι δαπάνες που αφορούν στη στέγαση, ενώ για τη Βρετανία οι δαπάνες στις µεταφορές.

  • Μέρσυ Κούσκου
    Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, B.Sc.

    H Μέρσυ Κούσκου είναι πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και εργάζεται στο κέντρο διατροφικής υποστήριξης Nutrition Support στη Γλυφάδα

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.