Άλλες Παθήσεις

Λιγότεροι καπνιστές στην Ελλάδα

της Όλγας Δέδε
30 Μαΐου 2016
19002 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Λιγότεροι καπνιστές στην Ελλάδα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας αποποιείται συνειδητά την πρόσδεσή της σε μια τόσο σκληρή και νοσηρή εξάρτηση.

Πηγή: Εθνικός Συνασπισμός για τον έλεγχο του καπνίσματος

infographic kapnistes meiwsh

Με την πλευρά της υγείας φαίνεται να είναι οι τελευταίες έρευνες στην Ελλάδα που αφορούν το κάπνισμα. Το ποσοστό καπνιστών έχει μειωθεί στο 27,3% του πληθυσμού με μεγαλύτερη μείωση στις ηλικίες μεταξύ 16-24 καθώς φαίνεται ότι το ποσοστό είναι κατά 33% χαμηλοτερο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα από την τελευταία μέτρηση. Είναι ένα ιδιαίτερα αισόδοξο μήνυμα αυτό που αφορά τις νεαρές ηλικίες και τις βλαβερές συνήθειες. Σε Ευρωπαικό επίπεδο κατέχουμε το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

infographic kapnistes thanatoi

Το κάπνισμα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και μέσα από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο έγινε η προσπάθεια για μείωση του παθητικού καπνίσματος με την απαγόρευση του σε χώρους εστίασης. Το παθητικό κάπνισμα είναι τρίτο στη σειρά με τις αιτίες θνησιμότητας μιας και ευθύνεται για περισσότερο από το 10% των θανάτων από κάπνισμα. 

kapnisma ellada

Τα δυσάρεστα νέα της έρευνας είναι ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε παθητικό κάπνισμα με ποσοστό 78-79%. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα σε κάποιο μπάρ ή ταβέρνα, γεγονός το οποίο τους προκάλεσε θυμό. Άξιο αναφοράς είναι ότι ένας στους δύο καπνιστές δηλώνουν δυσαρεστημένοι και ενολημένοι με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Το ποσοστό της τάξεως του 78% θεωρεί ότι η μη εφαρμογή του νόμου είναι πολιτίστική ντροπή για τη χώρα.

Τέλος, ένα σημαντικό θέμα που καλείται να λυθεί είναι το παράνομο εμπόριο καπνού καθώς δίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες για κάπνισμα στα νέα άτομα λόγω της χαμηλής του τιμής. Η εθνική οικονομία έχει ζημιωθεί έως και 700 εκατομμύρια το χρόνο απο το εμπόριο παράνομου καπνού.

Στο Δελτίο Τύπου ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τον έλεγχο του καπνίσματος, καλεί τους υπεύθυνους να παρέμβουν αποτελεσματικά προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη εκποίηση της Δημόσιας Υγείας του τόπου για συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

 

kapnisma sthn ellada

kapnisma mikre hlikies ellada

kapnisma thumos ekswterikoi xwroi

taverna kapnisma

kapnisma thumos

pathitiko kapnisma

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος