Νέα - Ειδήσεις

Λίγο το μέλι...στο πρωινό μας

28 Ιουλίου 2005
2082 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Λίγο το μέλι...στο πρωινό μας

Αποσύρονται 24 από τα 38 τυποποιημένα προϊόντα που ελέγχθηκαν συνολικά. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απόσυρση, καθώς ύστερα από ελέγχους εντοπίστηκες σε αυτά η καρκινογόνος ουσία 1,4 παραδιχλωροβενζόλιο.

Τα προϊόντα αυτά βρέθηκαν να ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια των 10 ppd (mg/λίτρο) , τα οποία η Ε.Ε. έθεσε από τις 16 Μαρτίου 2005 και η χώρα μας υιοθέτησε στις 31 του ίδιου μήνα. Εκφράζονται επίσης φόβοι για την ποιότητα χιλιάδων τόνων «χύμα» μελιού αγνώστου προελεύσεως που κυκλοφορεί στην αγορά, συμφωνά με καταγγελίες τυποποιητών.

Διαδικασία ελέγχου στην Ελλάδα

Η Ελλάδα από τις 30 /10 /2003 είχε ξεκινήσει διαδικασία ελέγχων για τον εντοπισμό της συγκεκριμένης ουσίας στο μέλι, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ακόμη τεθεί όρια από την Ε.Ε. Μάλιστα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για την αντιμετώπιση του θέματος είχε συστήσει γνωμοδοτική επιτροπή - πρόεδρος της οποίας ήταν η καθηγήτρια Ιατρικής κ. Α. Τριχοπούλου - με σκοπό να διερευνήσει το θέμα και να εισηγηθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του.

Ποια τα όρια που τέθηκαν;

Η συγκεκριμένη επιτροπή, στο πόρισμα της στις 29/10/2004, απεφάνθη μεταξύ άλλων ότι η αποδοχή του ορίου της συγκεκριμένης ουσίας στα προϊόντα για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι 10 ppd, εξαιρώντας το μέλι παραγωγής 2004 με λήξη 2007, για το οποίο όρισε ως επιτρεπόμενο όριο τα 40 ppd και συνέστησε την αλλαγή του τρόπου συντήρησης των κηρυθρών, αλλά και την απαγόρευση χρήσης της ουσίας κηροσκορίνης από τους μελισσοπαραγωγούς.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι «τα όρια των 10 ppd (μικρογραμμάρια ανά λίτρο) που έχουν οριστεί από την Ε.Ε. δίδονται ως όρια ανίχνευσης της συγκεκριμένης ουσίας και δεν εκφράζουν βαθμό επικινδυνότητας.

Η επικινδυνότητα των υπολειμμάτων στο μέλι εκτιμάται από την ημερήσια αποδεκτή λήψη, δηλαδή τη συγκέντρωση εκείνη που μπορεί να λαμβάνει ένας οργανισμός χωρίς να επηρεάζεται η υγεία του. Για τη συγκεκριμένη ουσία, η ποσότητα της κατανάλωσης των 10 γρ. μελιού ημερησίως - επιβαρυμένου με την ανώτερη συγκέντρωση των 40 ppd παραδιχλωροβενζολίου -είναι 9.750 ως 39.000 φορές μικρότερη της αποδεκτής λήψης».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου - με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ Νίκου Κατσαρού, ο οποίος έκανε λόγο για «επικίνδυνα μέλια που κυκλοφορούν στην αγορά, εν γνώση του υπουργείου Ανάπτυξης» -, είπε ότι αυτές οφείλονται σε προσωπική πικρία του και βλάπτουν το επιστημονικό κύρος του κ. Κατσαρού, αφού τα αποτελέσματα του «Δημόκριτου» κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο και τον ΕΦΕΤ μία ημέρα μετά την απομάκρυνση του από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και - επιπλέον - μόλις στις 16 Μαρτίου η Ε. Ε θέσπισε επισήμως ανώτατα όρια ανιχνευσιμότητας της ουσίας.

Τριπλή μερίδα στους στρατιώτες!

Τριπλάσια ποσότητα μελιού αποφασίστηκε προ 15 ημερών να χορηγείται στο διαιτολόγιο των στρατευμένων. Η απόφαση ελήφθη από την πολιτική ηγεσία έπειτα από σύσκεψη με τους παραγωγούς μελιού, που έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης.

Μέχρι τότε, μέλι δινόταν μία φορά την εβδομάδα. Μετά τη σύσκεψη, ο αρμόδιος υφυπουργός έδωσε εντολή να τριπλασιασθούν οι ημέρες με μέλι στο διαιτολόγιο των στρατευμένων. Ωστόσο, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές χθες το βράδυ, η διαταγή δεν πρέπει να έχει υλοποιηθεί για λόγους διαδικαστικούς.

Αρχίζουν εντατικοί έλεγχοι

Στις 28 Φεβρουαρίου 2005 - και ύστερα από την απόσυρση ελληνικών προϊόντων από την κυπριακή αγορά - απεστάλησαν στον «Δημόκριτο» προϊόντα 38 εμπορικών σημάτων μελιού, στα πλαίσια ελέγχων για την ποιότητα και την καταλληλότητα των προϊόντων που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά.

Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ την 1η Απριλίου 2005 και σύμφωνα με αυτά, το 57,9% των δειγμάτων μελιού (σε 24 προϊόντα συγκεκριμένων παρτίδων και εταιρειών) που εξετάσθηκε περιλαμβάνει παραδιχλωροβενζόλιο πάνω από τα όρια της Ε.Ε.

Χθες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου δημοσιοποίησε τα ονόματα των εταιρειών και από σήμερα ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για την απόσυρση όλων των τύπων μελιού στους οποίους εντοπίστηκε η συγκεκριμένη ουσία.

Συμμορφώνονται οι μελισσοκόμοι με τους νέους κανόνες;

Στην απόσυρση από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ όσων προϊόντων της βρέθηκαν να εμπεριέχουν την ουσία παραδιχλωροβενζόλιο θα προχωρήσει άμεσα η εταιρεία Μέλι Αττική -Πίπας, που είναι ο μεγαλύτερος συσκευαστής - τυποποιητής στην ελληνική αγορά μελιού. Αυτό δηλώνει στα «ΝΕΑ», η κα Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας που αποτελεί τον κυρίαρχο «παίκτη» στην ελληνική αγορά μελιού.

Σε σύνολο 4.000 περίπου τόνων μελιού που συσκευάζονται ετησίως στη χώρα μας, η εταιρεία τυποποιεί περίπου τους 2 με 2.500 τόνους, δηλαδή γύρω στο 50%. Από αυτήν την ποσότητα, το 90% καταναλώνεται στην Ελλάδα, ενώ ένα 10% εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Αυστραλία. «Μέχρι σήμερα, ήμασταν απολύτως σύννομοι με το αυστηρό όριο των 40 milligram ανά κιλό, που είχε ορίσει ο ΕΦΕΤ από τον Δεκέμβριο του 2004 και αφορούσε την εθνική νομοθεσία, αφού σε επίπεδο Ε.Ε. δεν υπήρχαν όρια.

Από εδώ και πέρα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθούμε με τα νέα, ακόμη πιο αυστηρά όρια της Ε.Ε., που τέθηκαν σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου 2005». Σε ανακοίνωση του ο υφυπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός σημειώνει ότι το ελληνικό μέλι δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, τονίζοντας ότι οι Έλληνες μελισσοκόμοι έχουν αρχίσει σταδιακά από τα τέλη του 2003 να συμμορφώνονται με τους νέους όρους ασφαλείας όσον αφορά την παραγωγή. «Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των μελισσοκόμων - εκτιμάται ότι φτάνουν τους 4.000 - δεν χρησιμοποιούν πλέον για τη συντήρηση των κερήθρων τους την κηροσκορίνη, που αποδείχθηκε ότι προκαλεί την καρκινογόνο ουσία παραδιχλωροβενζόλιο.

Επίσης, μεγάλο μέρος των κερήθρων, από το 2003 οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΦΕΤ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) έχει ήδη αντικατασταθεί ενώ προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς και η αντικατάσταση των υπόλοιπων», σημειώνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

 mel1

mel2

 

Μετά το δειγματοληπτικό έλεγχο σε 38 δείγματα προϊόντων μελιού που διενεργήθηκαν από τα εργαστήρια του Δημόκριτου, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στη απόσυρση από την αγορά 24 προϊόντων τα οποία βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα της επικίνδυνης ουσίας διχλωροβενζόλιο από τα επιτρεπόμενα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι 10 ppd.