Εκδηλώσεις

Ο Διονυσιώτης Ιωάννης και Παπαχρήστος Παρασκευάς για τη Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στη Ρόδο

του Ιωάννη Διονυσιώτη
21 Οκτωβρίου 2008
5538 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ο Διονυσιώτης Ιωάννης και Παπαχρήστος Παρασκευάς για τη Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στη Ρόδο

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Ως οστεοπόρωση, ορίζεται η σκελετική πάθηση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική αντοχή και προδιαθέτει ένα άτομο σε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος (NIH, 2001). Η οστική αντοχή, καθορίζεται από την ελάχιστη ικανή για πρόκληση κατάγματος δύναμη και εξαρτάται ισότιμα από την οστική ποιότητα και ποσότητα.

Περίπου το 30% όλων των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών έχει κλινικά ευρήματα οστεοπόρωσης, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η παρουσία οστεοπορωτικού κατάγματος.

Ποιος ο ρόλος της άσκησης;

Ο ρόλος της άσκησης στην οστεοπόρωση είναι διπλός. Η άσκηση αποτελεί πρόληψη, γιατί αυξάνει την οστική μάζα μέχρι και κατά τη διάρκεια της εφηβείας (αύξηση οστών σε μήκος, κυρίως υπό την επίδραση των ορμονών του φύλου), στοχεύοντας στην απόκτηση μέγιστης οστικής πυκνότητας έως και την ηλικία των 30 ετών και συμβάλλοντας στα μεγαλύτερα επίπεδα οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Επιπλέον, κατά την ενηλικίωση

Η άσκηση αποτελεί και θεραπεία για την οστεοπόρωση, καθώς:

  • διατηρεί την οστική πυκνότητα στον ενήλικα
  • μειώνει την απώλεια οστικής πυκνότητας στην εμμηνόπαυση
  • αργοπορεί τον ρυθμό απώλειας οστικής πυκνότητας με την αύξηση της ηλικίας κατά τη μέση και γεροντική ηλικία και προφυλάσσει από τις πτώσεις
  • Ιωάννης Διονυσιώτης
    Ιωάννης Διονυσιώτης Φυσίατρος, Ιατρός Αποκατάστασης

    Ο Ιωάννης Ελ. Διονυσιώτης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε την ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ).