Παθήσεις Πεπτικού

Δυσανεξία στη γλουτένη

19 Ιουνίου 2015
28848 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Δυσανεξία στη γλουτένη

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η γλουτένη είναι μορφή πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και το κριθάρι. Άτομα με αλλεργία στην γλουτένη ή άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (μια κατάσταση, στην οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί βλάβη στο έντερο), πρέπει να αποφεύγουν τελείως προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι.

Πολλές τροφές μπορεί να μην αναγράφουν στην συσκευασία ότι περιέχουν σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι, αλλά να περιέχουν άλλα συστατικά που να είναι φτιαγμένα από αυτά, όπως βύνη (που παράγεται από κριθάρι) και υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (που περιέχει σιτάρι).

Ποιοι έχουν ανάγκη τη διατροφή ελεύθερη γλουτένης;

Ως διαιτολόγοι γνωρίζουμε ότι πραγματικά ανάγκη μίας διατροφής ελεύθερης γλουτένης έχουν τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη αφορά το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως επίσημα

Ανεπίσημα όμως το ποσοστό είναι λίγο μεγαλύτερο, καθώς για κάθε 1 διάγνωση έχουμε 8-9 αδιάγνωστα άτομα.

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα με κοιλιοκάκη;

Τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι απαραίτητο να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, για να αποφύγουν βλάβες και δυσαπορροφήσεις στο λεπτό τους έντερο. Η γλουτένη υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη (ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, κέικ κ.ά). Προσοχή χρειάζεται στα τρόφιμα που αναγράφουν ότι μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, καθώς και τρόφιμα όπως γλυκά, ζαχαρωτά, σάλτσες, αλλαντικά, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσανεξία στην γλουτένη;

Σε ποια τρόφιμα περιέχεται η γλουτένη;

Η αυστηρή αποχή από τρόφιμα με γλουτένη, αποτελεί και το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης της κοιλιοκάκης ή δυσανεξίας στη γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και στη βρώμη και όπου αυτά περιέχονται, όπως π.χ. αλεύρι, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, αλλά και σε πολλά ακόμα τρόφιμα, που ίσως δε φανταζόμαστε, όπως π.χ. σοκολάτες και άλλα γλυκά εμπορίου (κουλουράκια, μπισκοτάκια), έτοιμες σάλτσες και άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα ή ακόμα και σε τσιπς.

Τι πρέπει να προσέξουμε στις ετικέτες των τροφίμων;

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, όταν ψωνίζουμε, ώστε να αποφεύγουμε τα τρόφιμα που αναγράφουν ότι περιέχουν γλουτένη, καθώς και άλλα άγνωστα συστατικά, πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές, κ.α. ή υπονοούν από τα συμφραζόμενα ότι μπορεί να την περιέχουν, όπως π.χ. πρωτεΐνη σίτου, σιτάλευρο, ίχνη δημητριακών, μαστίχα βρώμης.

Επιπλέον πρέπει να ελέγχουμε τις ετικέτες σε ορισμένα ποτά, όπως η μπύρα, το ουίσκυ, το τζιν, η βότκα και να είμαστε προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε τρόφιμα σε εστιατόρια. Στο διαιτολόγιό μας πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πατάτες, ρύζι, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και τα ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως π.χ. αλεύρι και ζυμαρικά, τα οποία διατίθενται στα φαρμακεία και δικαιολογούνται από τα ταμεία.

Δείτε το slideshow για τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης

gluten free diet parousiash

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mahan, Escott-Stump. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy. 11th Edition. Pennsylvania: Saunders; 2004

Cataldo, DeBruyne, Whitney. Nutrition and Diet Therapy. 6th Edition. California: Wadsworth; 2003

Gluten Free Diet [Internet]. [ Updated 2011 September 18; cited 2011 September 22]. Available from: http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten-free_diet

Νικολέττα Ντορζή
Νικολέττα Ντορζή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD
Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.

Σταυρούλα Τσατραφίλη
Σταυρούλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.