Εκδηλώσεις

Δυσανεξία στη γλουτένη και προϊόντα ελεύθερα γλουτένης

09 Φεβρουαρίου 2015
3747 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
feta pswmi tou tost me apagoreutiko

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παρουσίαση «Προϊόντα ελεύθερα γλουτένης» δημιουργήθηκε για μία εκδήλωση της εταιρείας Barilla, λίγο πριν λανσάρουν τα νέα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης στο εμπόριο. Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με κάλεσαν να μιλήσω για το τι σημαίνει «ελεύθερο γλουτένης», σε ποιους απευθύνονται αυτά τα προϊόντα και τελικά, εάν αυτή η τάση αποτελεί μόδα, ή όντως κάποια ανάγκη.

Ποιοι έχουν ανάγκη τη διατροφή ελεύθερη γλουτένης;

Ως διαιτολόγοι γνωρίζουμε ότι πραγματικά ανάγκη μίας διατροφής ελεύθερης γλουτένης έχουν τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή δυσανεξία στη γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη αφορά το 1% του πληθυσμού παγκοσμίως επίσημα

Ανεπίσημα όμως το ποσοστό είναι λίγο μεγαλύτερο, καθώς για κάθε 1 διάγνωση έχουμε 8-9 αδιάγνωστα άτομα.

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα με κοιλιοκάκη;

Τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι απαραίτητο να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, για να αποφύγουν βλάβες και δυσαπορροφήσεις στο λεπτό τους έντερο. Η γλουτένη υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη (ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, κέικ κ.ά). Προσοχή χρειάζεται στα τρόφιμα που αναγράφουν ότι μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, καθώς και τρόφιμα όπως γλυκά, ζαχαρωτά, σάλτσες, αλλαντικά, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.


Διαβάστε επίσης: Κοιλιοκάκη - Συνδυάστε γεύση και ποικιλία χωρίς δυσάρεστα συμπτώματα [Δωρεάν EBOOK]


Τέλος, έγινε μία συζήτηση σχετικά με τη διατροφή ελεύθερη γλουτένης που έχει γίνει μόδα για την απώλεια βάρους και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την υγεία των ατόμων που την ακολουθούν, χωρίς να έχουν κοιλιοκάκη.

Δείτε το παρακάτω slideshow για τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης

gluten free diet parousiash

  • Εύα Τσάκου
    Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.