Παθήσεις Πεπτικού

Αιμορροΐδες και Διατροφή

της Μαρίας Παπαγιαννάκη & της Δέσποινας Γκακνή & της Ζωής Πορφύρη
26 Απριλίου 2012
47439 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Τελευταία ενημέρωση 11 Νοεμβρίου 2020
Αιμορροΐδες και Διατροφή

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από τις λέξεις αίμα και ρέω. Είναι στην ουσία τα αιμοφόρα αγγεία, δηλαδή μικρές φλέβες και αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής.Συχνά, ακούμε κόσμο να λέει πως υποφέρει από αιμορροΐδες.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα αυτά υποφέρουν από αιμορροϊδοπάθεια, μια πάθηση των φλεβών, όπου οι φλέβες που υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού διογκώνονται, δημιουργώντας μια τοπική φλεγμονή και σχηματίζοντας ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα».

Ποια τα αίτια εμφάνισης της πάθησης;

Τα ακριβή αίτια για την εμφάνιση της πάθησης στις αιμορροΐδες δεν είναι γνωστά, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για εμφάνισή της. Αυτοί είναι:

η χρόνια δυσκοιλιότηταη έλλειψη σωματικής άσκησηςη μη ισορροπημένη διατροφή (π.χ. η μειωμένη κατανάλωση νερού και φυτικών ινών) η παχυσαρκία καταστάσεις που οδηγούν σε αυξημένη κοιλιακή πίεση όπως η συχνή άρση βαρών και η εγκυμοσύνηο συχνός και έντονος βήχας όπως στη βρογχίτιδα των χρόνια καπνιστών γενετικοί παράγοντες

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων

Η φλεγμονή που δημιουργείται προκαλεί δυσφορία, έντονο πόνο γύρω από τον πρωκτό και το κάτω τμήμα του εντέρου (ορθό έντερο), κνησμό στην περιοχή, δυσκοιλιότητα, τοπικό ερεθισμό, αιμορραγία και αίσθημα ατελούς αφόδευσης.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αιμορροΐδες;

Η θεραπεία για τις αιμορροΐδες μπορεί να είναι χειρουργική ή συντηρητική. Η χειρουργική επέμβαση με αφαίρεση των αιμορροΐδών είναι συνήθως μια ριζική λύση στο πρόβλημα. Αντίθετα, η συντηρητική θεραπεία δεν θεραπεύει, αλλά ανακουφίζει και περιλαμβάνει την αλλαγή των συνηθειών διατροφής, την άσκηση και την τοπική υγιεινή. Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων είναι συνήθως συντηρητική. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων παρουσιάζει άμεση ύφεση των συμπτωμάτων.

Ποιες είναι οι διαιτητικές οδηγίες για τις αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι συνηθισμένες, σε χώρες όπου η διατροφή περιλαμβάνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, αν υπάρχει, εντάσσοντας στο καθημερινό διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι σημαντικό να κοιτάζετε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων για να ξέρετε πόσες φυτικές ίνες περιλαμβάνουν. Ένας μέσος άνθρωπος συστήνεται να καταναλώνει 25-30 γραμμαρίων φυτικών ινών ημερησίως.

  • Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο άφθονα φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο, ρύζι αναποφλοίοτο και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Αποφύγετε τα τηγανητά, τα καυτερά και τα πικάντικα φαγητά.
  • Αποφύγετε να πάρετε υπερβολικό βάρος και εάν θεωρείστε υπέρβαρο άτομο, φροντίστε να χάσετε βάρος.
  • Πίνετε πολλά υγρά, κατά προτίμηση νερό.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων, και όχι για τη θεραπεία τους, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε κάποιες από τις παρακάτω συστάσεις:

  • Αυξήστε την κατανάλωση νερού και φυτικών ινών με σκοπό να μειωθεί η δυσκοιλιότητα
  • Μην καταναλώνετε φαγητά που προκαλούν φούσκωμα και αέρια, όπως όσπρια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Bρυξελλών, ωμό κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, ραδίκια, αβοκάντο, γάλα, πεπόνι και καρπούζι 
  • Παραλείψτε τα μπαχαρικά κατά το μαγείρεμα.Μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά.
  • Μην αναστέλλετε την ανάγκη σας για αφόδευση
  • Προσπαθήστε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα
  • Αποφύγετε να καθαρίζετε την πάσχουσα περιοχή με παγωμένο ή καυτό νερό
  • Προτιμήστε το χλιαρό νερό αρκετές φορές την ημέρα και για 5-10 λεπτά τη φορά, για χαλάρωση των μυών της περιοχής
  • Αποφύγετε να φοράτε στενά εσώρουχα ή στενά παντελόνια
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπόθετα και αλοιφές με τοπική επουλωτική δράση, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού ή/και του φαρμακοποιού σας.

Σκοπός αυτoύ του κουίζ είναι να σχηματιστεί μια πρώτη άποψη γύρω από το πάντα επίκαιρο θέμα των αιμορροϊδων, που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, με διασκεδαστικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό τρόπο. Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις θ' ανακαλύψετε τις διάφορες κατηγορίες που χωρίζονται οι αιμορροϊδες, τα αίτια αναπτυξής τους στον οργανισμό και θα ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά τους και να τις αντιμετωπίσετε.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Παπανικολάου Γ. Αθήνα (1993) «Σύγχρονη Διατροφή & Διαιτολογία», εκδ. Θυμάρι.

Acheson AG, Scholefield JH., Management of haemorrhoids., BMJ. 2008 Feb;336(7640):380-383.

Lorenzo- Rivero S. Hemorrhoids: diagnosis and current management., Am Surg. 2009 Aug;75(8):635-642.

Mounsey AL, Henry SL., Clinical Inquiries., Which treatments work best for hemorrhoids?., J Fam Pract. 2009 Sep;58(9):492-493.

Rivadeneira DE, Steele SR, Ternent C, Chalasami S, Buie WD, Rsfferty JL., Practice parameters for the management of hemorrhoids (revised 2010)., Dis Colon Rectum. 2011 Sep;54(9):1059-1064

Shanmugan V, Thala MA, Rabindranath KS, Campbell KL. Steele RJ, Loudon MA., Rubber band ligation versus excisional haemorrhoidectomy for haemorrhoids., Cochrane Database Syst Rev 2005 Jul;20(3):1-27.

Sneideer EB, Maykel JA., Diagnosis and management of symptomatic hemorrhoids., Surg Clin North Am. 2010 Feb;90(1):17-32.

Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ζωή Πορφύρη
Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος