Λεξικό Διατροφής

Αιμορροΐδες

20 Σεπτεμβρίου 2017
6069 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
aimorroides therapeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του ορθού (το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου) και του πρωκτού. Ουσιαστικά, είναι πολλές μικρές φλέβες και αρτηρίες, οι οποίες σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, γνωστό και ως «αιμορροϊδικό πλέγμα». Ο ρόλος τους είναι να μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του ορθού και του πρωκτού και να βοηθούν στη λειτουργία της αφόδευσης. Αιμορροΐδες λοιπόν, έχουν όλοι οι άνθρωποι φυσιολογικά στο σώμα τους. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν εξαιτίας διαφόρων αιτιών οι αιμορροΐδες διογκώνονται, φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στη θέση τους χαλαρώνουν. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για πάθηση στις αιμορροΐδες η οποία ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια. Ο όρος αιμορροϊδοπάθεια δεν χρησιμοποιείται συχνά στην καθομιλουμένη και τις περισσότερες φορές όταν θέλουμε να περιγράψουμε την πάθηση χρησιμοποιούμε την φράση «έχω αιμορροΐδες».

Καθότι η συγκεκριμένη πάθηση αφορά μία περιοχή του ανθρώπινου σώματος για την οποία πολύς κόσμος αισθάνεται άβολα να συζητήσει ή να ζητήσει ιατρική γνωμάτευση, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής συχνότητα της νόσου. Ωστόσο, η πάθηση στις αιμορροΐδες φαίνεται να είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο καθώς τουλάχιστον το 50% του αμερικάνικου πληθυσμού θα εμφανίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η συχνότητα εμφάνισης φαίνεται να είναι η ίδια και για τα δύο φύλα, ενώ η ηλικία που συνήθως οι άνθρωποι εμφανίζουν τη συγκεκριμένη πάθηση είναι μεταξύ 45-65 ετών.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της πάθησης;

Τα ακριβή αίτια για την εμφάνιση της πάθησης στις αιμορροΐδες δεν είναι γνωστά, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για εμφάνισή της. Αυτοί είναι:

η χρόνια δυσκοιλιότηταη έλλειψη σωματικής άσκησηςη μη ισορροπημένη διατροφή (π.χ. η μειωμένη κατανάλωση νερού και φυτικών ινών) η παχυσαρκία καταστάσεις που οδηγούν σε αυξημένη κοιλιακή πίεση όπως η συχνή άρση βαρών και η εγκυμοσύνηο συχνός και έντονος βήχας όπως στη βρογχίτιδα των χρόνια καπνιστών γενετικοί παράγοντες

Ποια συμπτώματα παρουσιάζονται;

Συνήθως δεν προκαλείται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή του ασθενούς. Σπάνια, εξαιτίας των αιμορροΐδων μπορεί να παρουσιαστεί αναιμία. Ωστόσο, η εμφάνισή τους επηρεάζει αισθητά την καθημερινότητα του ασθενούς και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του.

Τα συμπτώματα της πάθησης μπορεί να διαφέρουν αναλόγως με το εάν πρόκειται για εσωτερικές οι εξωτερικές αιμορροΐδες. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ανώδυνη αιμορραγία κατά τη διάρκεια και στο τέλος της αφόδευσης. Τόσο η φαγούρα όσο και ο πόνος είναι επίσης πολύ συνηθισμένα συμπτώματα. Το βασικό είναι να υπάρξει ιατρική γνωμάτευση σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω, καθώς υπάρχουν αρκετές άλλες παθήσεις που μπορεί να εκδηλώνονται με τα ίδια συμπτώματα.

Τι συμπεριλαμβάνει η θεραπεία;

Η θεραπεία για τις αιμορροΐδες εξατομικεύεται ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της πάθησης. Υπεύθυνος να κρίνει ποια θεραπεία είναι η κατάλληλη για εσάς είναι ο εξειδικευμένος χειρουργός. Η πιο ριζική αντιμετώπιση της πάθησης είναι η χειρουργική επέμβαση. Στις μέρες μας όμως υπάρχουν και άλλοι, μη χειρουργικοί, τρόποι αντιμετώπισης των αιμορροΐδων όπως η μέθοδος του laser, των υπερήχων και της απολίνωσης. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου έγκειται στο στάδιο της νόσου σας και στην εξειδίκευση και εμπειρία του ιατρού σας.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων, και όχι για τη θεραπεία τους, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε κάποιες από τις παρακάτω συστάσεις:

 • Αυξήστε την κατανάλωση νερού και φυτικών ινών με σκοπό να μειωθεί η δυσκοιλιότητα
 • Μην αναστέλλετε την ανάγκη σας για αφόδευση
 • Προσπαθήστε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα
 • Αποφύγετε να καθαρίζετε την πάσχουσα περιοχή με παγωμένο ή καυτό νερό
 • Προτιμήστε το χλιαρό νερό αρκετές φορές την ημέρα και για 5-10 λεπτά τη φορά, για χαλάρωση των μυών της περιοχής
 • Αποφύγετε να φοράτε στενά εσώρουχα ή στενά παντελόνια
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπόθετα και αλοιφές με τοπική επουλωτική δράση, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού ή/και του φαρμακοποιού σας.
 • Δέσποινα Γκακνή
  Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.