Λεξικό Διατροφής

Τροφική αλλεργία

24 Αυγούστου 2017
4245 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
trofima pou borei na prokalesoun trofikh alergia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ως τροφική αλλεργία χαρακτηρίζεται η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού όταν αυτός εκτίθεται σε τμήμα μίας τροφής (συνήθως πρωτεΐνη). Η τροφική αλλεργία παρουσιάζεται αρκετά συχνά σε παιδιά, σε ποσοστό 6-8% και λιγότερο συχνά στους ενηλίκους, σε ποσοστό 3%.

Για να δημιουργηθεί μία τροφική αλλεργία θα πρέπει το άτομο πρώτα να εκτεθεί σε μία συγκεκριμένη τροφή και, όπως λέμε, να ευαισθητοποιηθεί σε αυτή. Στη συνέχεια, όταν ξαναέρθει το άτομο σε επαφή με το ίδιο τρόφιμο, τα αντισώματα που είχαν ήδη δημιουργηθεί «κολλούν» πάνω στα μαστοκύτταρα, απελευθερώνοντας μία ουσία που λέγεται ισταμίνη, η οποία και προκαλεί τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας. Η αντίδραση σε μία τροφική αλλεργία έχει χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα συμπτώματα και αυτά τη διαφοροποιούν από άλλες καταστάσεις που μπορεί να μοιάζουν όπως, τροφική δυσανεξία, δηλητηρίαση από τροφή, τοξική αντίδραση σε τροφή κ.α.

Ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μίας τροφικής αλλεργίας συνήθως εμφανίζονται μέσα στα επόμενα λεπτά έως και λίγες ώρες μετά τη λήψη της τροφής. Διαφοροποιούνται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ ακόμα και στο ίδιο άτομο η ίδια τροφή μπορεί να φέρει διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τα συμπτώματα μίας τροφικής αλλεργίας συνήθως εκδηλώνονται σε τρία βασικά συστήματα του σώματος και περιλαμβάνουν:

  • Αναπνευστικό σύστημα: καταρροή, συμφόρηση και κνησμός στη μύτη, βήχας, δύσπνοια, άσθμα, σφύριγμα κατά την αναπνοή
  • Πεπτικό σύστημα: πόνος στην κοιλιά, ναυτία, έμετος, διάρροια
  • Δέρμα: κνησμός, γενικευμένο εξάνθημα, οίδημα βλεφάρων, χειλιών και γλώσσας

Ποιες τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργία;

Αν και τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε τροφή, οι συνηθέστερες τροφές που προκαλούν αλλεργία είναι το αγελαδινό γάλα, το αυγό, η σόγια και τα σιτηρά στα παιδιά, ενώ στους ενηλίκους οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια και τα φιστίκια), τα οστρακοειδή και τα ψάρια.

Διάγνωση τροφικής αλλεργίας

Για τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας, ο αλλεργιολόγος είναι ο υπεύθυνος ιατρός για τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού. Στη συνέχεια, για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της διάγνωση, μπορεί να ακολουθήσουν διάφορα δερματικά τεστ, προσδιορισμός ειδικών αντισωμάτων στο αίμα, τροφικές προκλήσεις ή δίαιτες αποφυγής.

Θεραπεία τροφικής αλλεργίας

Πρωταρχικός στόχος για την αποφυγή μίας αλλεργικής αντίδρασης είναι ο εντοπισμός του ένοχου τροφίμου και η πλήρης αποφυγή του. Καθότι αυτό μπορεί να είναι κάτι εύκολο για ορισμένα τρόφιμα, για άλλα όπως το γάλα και το αυγό είναι δυσκολότερο για τον λόγο ότι συχνά αυτά τα τρόφιμα περιέχονται σαν συστατικά σε πολλές μαγειρικές παρασκευές και τυποποιημένα προϊόντα. Για το λόγο αυτό, τα άτομα με τροφική αλλεργία θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους αδρεναλίνη ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τα συμπτώματα σε περίπτωση που αυτά προκύψουν καθώς και αντιισταμινικά και κορτικοστεροειδή μέχρι να μεταφερθούν σε χώρο στον οποίο θα τους παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.