Λεξικό Διατροφής

Οστεοαρθρίτιδα

15 Φεβρουαρίου 2017
4251 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
osteoarthritida

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η φλεγμονή-φθορά των ανατομικών στοιχείων που αποτελούν μια άρθρωση χαρακτηρίζεται οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια εκφυλιστική νόσος που εντοπίζεται σε περιφερικές αρθρώσεις, δηλαδή σε αρθρώσεις των άνω και των κάτω άκρων, αλλά και σε αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Χαρακτηρίζεται από φθορά του αρθρικού χόνδρου που καλύπτει την επιφάνεια των οστών μέσα στην άρθρωση και από οστική υπερπλασία στα όρια των αρθρικών επιφανειών των οστών μέσα στην άρθρωση. Έτσι, δημιουργούνται οστικές προεξοχές, γνωστές και ως «άλατα».

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στον ελληνικό πληθυσμό ανέρχεται στο 13,1% των ενηλίκων και παρουσιάζεται αρκετά συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου;

Η συχνότερη αιτία για την εμφάνιση της νόσου είναι η φθορά της άρθρωσης με την πάροδο του χρόνου. Η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να έχει και κληρονομικό χαρακτήρα. Η μηχανική καταπόνηση των αρθρώσεων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα και μπορεί να προκύψει εξαιτίας μηχανικής βλάβης, μεγάλου σωματικού βάρους, απώλεια της δύναμης των μυών που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις καθώς και δυσλειτουργία των περιφερικών νεύρων που μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικές και ασυντόνιστες κινήσεις.

Συμπτώματα και τα κλινικά σημεία της νόσου

Τα βασικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι

 • Η ευαισθησία και ο πόνος, ο οποίος δεν εμφανίζεται κατά την ανάπαυση ή τα κάθισμα, παρά μόνο στις κινήσεις της άρθρωσης ή όταν η άρθρωση φέρει το βάρος του σώματος π.χ. άρθρωση του γονάτου.
 • Η διόγκωση της άρθρωσης, η οποία έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι «σκληρή» στην ψηλάφηση.
 • Ο περιορισμός της κίνησης και δυσκαμψία. Ύπαρξη τριγμού στις κινήσεις της άρθρωσης, σε βαρύτερες καταστάσεις οστεοαρθρίτιδας.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου διακρίνεται σε μη φαρμακευτική, σε φαρμακευτική και σε χειρουργική αντιμετώπιση.

Μη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου

Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της πάσχουσας άρθρωσης και άλλα είδη φυσικοθεραπείας, συστήνεται η απώλεια βάρους και το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει υποστηρικτικές συσκευές όπως νάρθηκες, μπαστούνια κτλ.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου

Για τη φαρμακευτική αντιμετώπισης της νόσου μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

 • Τοπικές αλοιφές
 • Αναλγητικά
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Εγχύσεις φαρμακευτικών ουσιών μέσα ή/και γύρω από την άρθρωση

Σε κάθε περίπτωση για την εφαρμογή ενός θεραπευτικού σχήματος με φάρμακα υπεύθυνος είναι πάντα ο θεράποντας ιατρός, ο οποίος θα εκτιμήσει τη συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς.

Χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου

Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει εξαντλήσει όλους τους προηγούμενους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου και η κατάστασή του δεν έχει βελτιωθεί και επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής του, τότε μπορεί να καταφύγει στη λύση της ολικής αρθροπλαστικής. Η ολική αρθροπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αντικαθίσταται η κατεστραμμένη άρθρωση με τεχνητή. Η ολική αρθροπλαστική αν και έχει πολύ καλά αποτελέσματα, έχει διάρκεια ζωής περίπου 15 χρόνια. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να μην καταφεύγουν σε αυτή τη λύση άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

 • Δέσποινα Γκακνή
  Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.