Λεξικό Διατροφής

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

23 Νοεμβρίου 2016
8199 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
giatros eksetazei xeria asthenh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση η οποία προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις αλλά, όχι σπάνια, και άλλους ιστούς του σώματος. Στη ΡΑ το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου αναγνωρίζει, λανθασμένα ως ξένα, ορισμένα δικά του κύτταρα ή όργανα και στρέφεται εναντίον τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες στις αρθρώσεις και σε άλλα όργανα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη κινητικότητα και γενικότερη λειτουργικότητα και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Η νόσος προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμα και σε παιδιά.

Στην Ελλάδα περίπου το 6-7% των ενηλίκων πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, περίπου 3 φορές συχνότερα οι γυναίκες από ότι οι άνδρες.

Αν και τα ακριβή αίτια εμφάνισης της νόσου δεν είναι γνωστά, φαίνεται να οφείλεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων όπως γενετικών (κληρονομικότητα), περιβαλλοντικών (κάπνισμα), ορμονικών και ανοσολογικών.

Ποια είναι τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία της νόσου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος αρχίζει προοδευτικά, συνήθως με κάποια γενικά συμπτώματα όπως κούραση και αδυναμία, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους και στη συνέχεια ο πόνος αρχίζει και εντοπίζεται στις αρθρώσεις. Τα κύρια κλινικά σημεία της νόσου είναι:

 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Διόγκωση των αρθρώσεων
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια (η διόγκωση των αρθρώσεων στους βραχίονες συμπιέζει τα νεύρα που διαπερνούν τα χέρια)
 • Θερμότητα αρθρώσεων
 • Ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο
 • Πρωινή δυσκαμψία (ο ασθενής δυσκολεύεται να κινήσει τις αρθρώσεις που έχουν προσβληθεί, ειδικά τις πρωινές ώρες κατά την προσπάθειά του να σηκωθεί από το κρεβάτι)

Διάγνωση & Θεραπεία της ΡΑ:

Η διάγνωση της ΡΑ είναι κλινική και γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό. Η θεραπεία έχει σαν στόχο την καταπολέμηση της φλεγμονής, την ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο, τη διατήρηση της κινητικότητας και λειτουργικότητας των αρθρώσεων και την αποφυγή των παραμορφώσεών τους. Η γρήγορη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχή διαχείριση της νόσου και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Για τον λόγο αυτό, εάν παρουσιάζετε συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανή ΡΑ, μην καθυστερείτε να δείτε τον ιατρό σας.

 • Δέσποινα Γκακνή
  Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.