Λεξικό Διατροφής

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

17 Ιουνίου 2016
7824 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες περιγράφουμε εκείνες τις ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστες, οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά σε μέγεθος. Αυτή η κλινική εικόνα δεν είναι όμως αρκετή για να διαγνωστεί από το γυναικολόγο το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που αποτελεί ίσως τη συχνότερη ορμονική διαταραχή των νέων γυναικών.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου;

Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι οι διαταραχές της έμμηνου ρύσης της γυναίκας και η αύξηση των «ανδρικών ορμονών». Σε γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως εμφανίζονται και τα παρακάτω:

 • Υπογονιμότητα
 • Αυξημένη τριχοφυΐα κυρίως στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά και την πλάτη
 • Λιπαρότητα και ακμή
 • Αυξημένο σωματικό βάρος και παχυσαρκία, συνήθως με συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς
 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης

Στην Ελλάδα η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών υπολογίζεται στο 5-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας

Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του συνδρόμου;

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικών/κληρονομικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων. Βασικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου παίζει ο παθολογικός μεταβολισμός του «σακχάρου» με αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης. Το σωματικό βάρος της γυναίκας επίσης σχετίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου, με τις υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για την εμφάνισή του.

Διάγνωση & Θεραπεία του συνδρόμου

Η διάγνωση θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και όχι επιπόλαια από ειδικούς ιατρούς με γνώσεις και εμπειρία στο θέμα. Η θεραπεία θα πρέπει κάθε φορά να εξατομικεύεται στην κάθε γυναίκα ανάλογα με τις ανάγκες της. Φαρμακευτική αγωγή τόσο για την επίτευξη εγκυμοσύνης όσο και για τη ρύθμιση του κύκλου είναι μία συνήθης θεραπευτική προσέγγιση, ενώ η απώλεια βάρους για τις υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να βελτιώσει αρκετά τα συμπτώματα του συνδρόμου.

 • Δέσποινα Γκακνή
  Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.