769
Σόγια

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η σόγια είναι ένα φυτό που φύεται κυρίως στην ανατολική Ασία και ανήκει στα ψυχανθή. Ο καρπός της σόγιας μοιάζει με όσπριο και έχει χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία τροφίμων για την παρασκευή πολλών προϊόντων όπως, τοφού, σάλτσες σόγιας, tempeh, κιμά, γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα κ.ά.

Διατροφική αξία

Παρότι η σόγια είναι ένα φυτικό προϊόν, περιέχει λυσίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ το οποίο υπολείπεται στο φυτικό βασίλειο.

Έχει υψηλή θρεπτική αξία καθώς περιέχει καλά λιπαρά οξέα σε καλή αναλογία (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, αντίστοιχες αυτών των ζωικών προϊόντων. Επιπλέον είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Για όλα τα παραπάνω, θεωρείται μια καλή τροφή για τα άτομα που είναι χορτοφάγοι. Επωφελείς δράσεις από την κατανάλωση σόγιας αποτελούν οι:

  1. Καρδιαγγειακή προστασία, μείωση της συνολικής και της LDL χοληστερόλης (“κακή”)
  2. Βελτίωση της οστικής πυκνότητας σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  3. Μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων
  4. Αντικαρκινικές ιδιότητες για ορμονοεξαρτώμενες καρκινικές εστίες

Η δράσεις της σόγιας οφείλονται σε 2 βασικές ουσίες, τις ισοφλαβόνες (κυρίως γενιστεΐνη) και τις λιγνίνες. Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν δομικές ομοιότητες με τα ανθρώπινα οιστρογόνα, ορμόνες που ευθύνονται για πολλές οργανικές λειτουργίες μεταξύ αυτών η αναπαραγωγική ικανότητα, αλλά και η έναρξη καρκινογένεσης σε ορμονοεξαρτώμενους ιστούς (μαστούς, ωοθήκες, ενδομήτριο).

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

×

×