Λεξικό Διατροφής

Μαγνήσιο

03 Νοεμβρίου 2015
13575 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μαγνήσιο

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι ένα μέταλλο το οποίο συναντάται στον ανθρώπινο οργανισμό σε περιορισμένη όμως ποσότητα - μόλις 20-30 γρ. μαγνησίου περιέχονται στους ιστούς ενός ενήλικα, το 60% του οποίου βρίσκεται στα οστά. Θεωρείται απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς και του μεταβολισμού, αφού παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργικότητα εκατοντάδων ενζύμων, επηρεάζει τον μεταβολισμό καλίου, του ασβεστίου και της βιταμίνης D, συμμετέχει σε αντιδράσεις πρωτεϊνοσύνθεσης στο σώμα, και βοηθάει τους μυς να χαλαρώνουν μετά από σύσπαση.

Πηγές μαγνησίου είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, το γάλα, τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι, μπρόκολο, αρακά), το τοφού, ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος, το σουσάμι. Έλλειψη μαγνησίου μπορεί να παρατηρηθεί σε παθολογικές καταστάσεις και κυρίως σε άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια ή αλκοολισμό, ενώ είναι σπάνιο να παρατηρηθεί εξαιτίας μειωμένης διαιτητικής πρόσληψης.

Η προχωρημένη έλλειψη του μετάλλου μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, κόπωση, μυϊκές κράμπες και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Η συνιστώμενη ημερήσια διαιτητική πρόσληψη για τους ενήλικες άνδρες είναι 400-420mg, ενώ για τις γυναίκες 310-320mg. Καλό είναι να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, αφού υπερβολικές δόσεις μαγνησίου μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηριάσεις και τοξικότητα.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.