640
Λεξικό Διατροφής

Μέλι

07 Ιανουαρίου 2016
1 λεπτό να διαβαστεί
Μέλι

Photo source: www.shutterstock.com

Το μέλι αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας. Είναι ένα κολλώδες παχύρευστο υγρό που παράγεται από τις μέλισσες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μελιού ανάλογα με την προέλευσή του όπως το πευκόμελο, το θυμαρίσιο μέλι, το μέλι ανθέων, το μέλι Manuka κ.ά. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού επηρεάζονται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις τεχνικές επεξεργασίας, την ποικιλία καθώς και τη διατροφική σύνθεση του μελιού (% συγκέντρωση γλυκόζης). Το μέλι αποδίδει περίπου 60kcal/20γρ. ενώ περιέχει υδατάνθρακες με τη μορφή απλών σακχάρων (γλυκόζη, φρουκτόζη), νερό, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης. Το φυσικό μη επεξεργασμένο μέλι, μετά από κάποιο διάστημα δημιουργεί κρυστάλλους ανάλογα με την αρχική συγκέντρωσή του σε γλυκόζη, οι οποίοι εξαλείφονται με τη θερμότητα. Είναι πηγή βιταμίνης C, πολυφαινολών και φλαβονοειδών, στοιχεία που του προσδίδουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο ή συστατικό φαρμακευτικών σκευασμάτων και καλλυντικών προϊόντων. Λόγω του ότι ενδέχεται να είναι επιμολυσμένο με βακτήρια, δεν συστήνεται η λήψη του από νεογνά και βρέφη έως την ηλικία των 12 μηνών.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.