Λεξικό Διατροφής

Βιταμίνη Ε

04 Φεβρουαρίου 2016
1761 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βιταμίνη Ε

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η βιταμίνη Ε αναφέρεται σε μια ομάδα ενώσεων που ονομάζονται τοκοτριενόλες και τοκοφερόλες. Οι βιολογικές τους δράσεις ποικίλλουν σημαντικά, με πιο δραστική μορφή της βιταμίνης Ε να αποτελεί η α-τοκοφερόλη. Ο όρος τοκοφερόλη προέρχεται από τα συνθετικά "τόκος" και "φέρω", καθώς οι πρώτες αναφορές στη δράση της βιταμίνης αφορούσαν στη σημασία της στην κύηση. Είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό και στους μύες. Αποτελεί ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση η οποία προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες, παρεμποδίζοντας τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο όλων των βιολογικών μεμβρανών, ενώ συμμετέχει στην έκφραση γονιδίων και στη λειτουργία των νευρώνων. Φυσιολογικά, απαντάται σε φυτικά τρόφιμα, σε σπόρους και σε έλαια. Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης Ε οδηγεί σε μυοπάθειες και νευρολογικές διαταραχές, ωστόσο είναι σπάνια. Αντίθετα, η υπερβάλλουσα πρόσληψή της μέσω συμπληρωμάτων, με συνοδή έλλειψη βιταμίνης Κ, ενδεχομένως οδηγήσει σε αιμορραγικά επεισόδια. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε για τους ενήλικες είναι 15mg (22.5IU) α-τοκοφερόλης.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.