Λεξικό Διατροφής

Βιολογικά

05 Οκτωβρίου 2015
10848 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Βιολογικά

Με τον όρο βιολογικά ή αλλιώς οργανικά προϊόντα εννοούμε τα προϊόντα που παράγονται μέσω καλλιέργειας του εδάφους στην οποία δεν γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων, ορμονών, χημικών λιπασμάτων και άλλων χημικών ουσιών. Τόσο τα χωράφια παραγωγής βιολογικών προϊόντων, όσο και οι παραγωγοί υπόκεινται σε συγκεκριμένους ελέγχους ώστε να πάρουν τις σχετικές άδειες .

Αναφορικά με τις θρεπτικές τους ιδιότητες, τα βιολογικά προϊόντα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφορές με τα μη-βιολογικά προϊόντα σίγουρα όμως είναι απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες που ενδεχομένως οφείλονται σε χρήση φυτοφαρμάκων κ.ά. όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι συνήθως πιο ακριβά λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής τους, αφού η μη χρήση φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο για προσβολή των καλλιεργειών από έντομα, ζιζάνια, μύκητες, οδηγώντας σε χαμηλότερες ποσότητες παραγωγής.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.