Λεξικό Διατροφής

Υαλουρονικό οξύ

28 Οκτωβρίου 2015
3306 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υαλουρονικό οξύ

Είναι ένας πολυσακχαρίτης, φυσικό συστατικό του δέρματος, που δρα ως ένα ελαστικό και κολλώδες πολυμερές στους ιστούς του σώματος και ως λιπαντική ουσία στις αρθρώσεις. Ελέγχει τα μόρια νερού στους ιστούς του δέρματος, με αποτέλεσμα να ενυδατώνει το δέρμα και να βοηθάει στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου.

Επίσης, βοηθάει στην επούλωση και ανάπλαση του δέρματος, καθώς ενισχύει επίσης την αντοχή του δέρματος σε πιθανούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δρουν αρνητικά στην ανθρώπινη επιδερμίδα. Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα κυρίως στα μάτια και στις αρθρώσεις. Όμως με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή μειώνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται αφυδατωμένο και οι αρθρώσεις να φθείρονται.

Συχνά, στα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα μπορεί να χορηγηθούν σκευάσματα υαλουρονικού οξέος. Υπάρχει στην αγορά σε ενέσιμη μορφή, γέλη ή κρέμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό προϊόντων ενυδάτωσης.

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.