Συστάσεις Διατροφής

Υαλουρονικό οξύ

07 Μαρτίου 2015
53115 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
therapeia me yalouroniko osky se gynaikeio proswpo

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία η οποία είναι φυσιολογικά παρούσα στο ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα υγρά στα μάτια και τις αρθρώσεις. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης υψηλού μοριακού βάρους (γλυκοζαμινογλυκάνη) που παράγεται κυρίως από ινοβλάστες και άλλα ειδικευμένα κύτταρα συνδετικού ιστού. Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται φαρμακευτικά προέρχεται από λειρί πετεινού ή από βακτήρια (εργαστηριακά).

Πώς λειτουργεί;

Το υαλουρονικό οξύ θεωρητικά λειτουργεί ενεργώντας ως μαξιλάρι και λιπαντικό στις αρθρώσεις και τους άλλους ιστούς. Επιπλέον, θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται σε κάποιο τραυματισμό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση υαλουρονικού οξέος για την πρόληψη των επιπτώσεων της γήρανσης, τόσο ώστε να θεωρείται ή να προωθείται ως «πηγή της νεότητας». Θεωρητικά το υαλουρονικό οξύ διαδραματίζει ρόλο βοηθώντας στη σύνθεση κολλαγόνου (πρωτεΐνη του σώματος). Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η λήψη του από το στόμα ή την εφαρμογή της στο δέρμα μπορεί να αποτρέψει τις αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση.

Έχει οφέλη στον οργανισμό;

Είναι αποτελεσματικό για:

  • Πληγές στο στόμα, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα ( ως γέλη)
  • Χειρουργική επέμβαση ματιών και μεταμόσχευση κερατοειδούς, όταν εγχέεται στο μάτι. Στις ΗΠΑ ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) έχει εγκρίνει την έγχυση στο μάτι υαλουρονικού οξέος για ορισμένες οφθαλμολογικές επεμβάσεις (αφαίρεση καταρράκτη, μεταμόσχευση κερατοειδούς κα).

Είναι πιθανά αποτελεσματικό για:

  • την Οστεοαρθρίτιδα. Παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί από το FDA για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με ένεση, τα αποτελέσματα ποικίλλουν. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν μια μέτρια βελτίωση στην ακαμψία των αρθρώσεων και την μείωση του πόνου με τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, αλλά αυτό δε συμβαίνει πάντα. Το κατά πόσο μπορεί το υαλουρονικό οξύ να καθυστερήσει ή να μειώσει την προοδευτική βλάβη των αρθρώσεων με τη μακροχρόνια χρήση είναι άγνωστο.

Είναι ανεπαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία για:

  • Επούλωση πληγών του δέρματος και εγκαυμάτων.
  • Πρόληψη των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού.

Έχει παρενέργειες;

Είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Σπάνια, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι ότανλαμβάνεται από το στόμα. Όταν χρησιμοποιείται εγχυόμενο, μπορεί να προκαλέσει πόνο και ερυθρότητα στην περιοχή έγχυσης.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Το υαλουρονικό οξύ είναι ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΣΦΑΛΕΣ όταν χορηγείται με ένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν είναι σαφώς γνωστή η ασφάλεια του όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε σε αυτήν την περίπτωση μείνετε στην ασφαλή πλευρά αποφεύγοντας τη χρήση του.

Εάν θηλάζετε, μην χρησιμοποιείτε το υαλουρονικό οξύ, ακόμη και με ένεση. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και ποια επίδραση μπορεί να έχει σε ένα βρέφος.

Τι πρέπει να προσέχουμε αν το καταναλώνουμε;

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες, φάρμακα.

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"