ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
niki koutsikou diaitologos

Νίκη Κουτσίκου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Med.Sc., Ιατρός
258600 Προβολές

Σπουδές

Ολοκλήρωσα τις βασικές μου σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, απ’ όπου και αποφοίτησα το 2010. Στη συνέχεια, έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη της Διαιτολογίας και Διατροφής και θέλοντας να εξερευνήσω τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επιδρά σε διάφορες παθήσεις και βοηθά στην κλινική πρακτική, έδωσα κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Στην πτυχιακή μου εργασία διερεύνησα τη σχέση που έχει το προσλαμβανόμενο από τα τρόφιμα νάτριο με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αποφοιτώντας από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ξεκίνησα τη φοίτησή μου στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία. Στη διπλωματική μου μελέτη διερεύνησα τα επιτρεπόμενα όρια γλυκαιμίας στους διαβητικούς ασθενείς που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Απασχόληση

Είμαι Κλινική Διαιτολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ενώ στο παρελθόν συνεργάστηκα με την ιδιωτική κλινική Mediterraneo Hospital στη Γλυφάδα. Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με νοσήματα τα οποία χρειάζονται άμεση διατροφική αντιμετώπιση, οπότε και η παρέμβαση του Κλινικού Διαιτολόγου είναι απαραίτητη, καθώς και με κλινικά περιστατικά τα οποία χρειάζονται διατροφική υποστήριξη μέσω τεχνητής διατροφής, όπως συμβαίνει στους νοσηλευόμενους ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Ιδιαίτερη σημασία για εμένα έχει η διατροφική αγωγή, το απαραίτητο δηλαδή εργαλείο ώστε να μάθει κάποιος να διατηρεί μόνος του ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο εφ’ όρου ζωής, εξασφαλίζοντας έτσι μία καλή υγεία. Για την επιτυχία της διατροφικής αγωγής και της εκπαίδευσης των ασθενών μου, απαραίτητη είναι η συνεργασία μας και όχι η μονόπλευρη, από μέρους μου, παράθεση διατροφικών οδηγιών. Ιδιαίτερα για τις νεαρές ηλικίες, παιδιά και έφηβοι, με τους οποίους «συνεργάζομαι» καθημερινά στο Νοσοκομείο, η διατροφική εκπαίδευση αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που εμφανίστηκε τώρα, αλλά και να διαμορφώσουν μία υγιή διατροφική συμπεριφορά για την υπόλοιπη ζωή τους.

Έχω επίσης εργαστεί στο Ιατρικό και Διαγνωστικό Κέντρο Πράξις Υγείας στο Χαλάνδρι και στο Τμήμα Διατροφικής Αγωγής και Άθλησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, όπου συνάντησα πληθώρα περιστατικών τα οποία χρειάζονταν διατροφική καθοδήγηση, τόσο αθλητές και αθλούμενους, όσο και άτομα με προβλήματα υγείας. Επιπλέον είμαι επιστημονικός συντάκτης του medNutrition, ενώ αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, όπως το iatronet και το περιοδικό Υγεία και Ομορφιά, καλύπτοντας θέματα διατροφής και υγείας.

Στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης εργάσθηκα ως Διαιτολόγος στο Διαιτολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», στο Ιατρείο Παχυσαρκίας του ίδιου νοσοκομείου, καθώς και στο Τμήμα Κλινικής Διατροφής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «η Αγία Σοφία». Εκεί είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και να επέμβω διατροφικά σε ασθενείς, ενήλικες και παιδιά, με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Επίσης εργάσθηκα σε ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κερατσίνι και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Αθηνών, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» στα ξενοδοχεία.

Ως γιατρός εργάσθηκα σε αθλητικές ομάδες, ομίλους και διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις, αντιμετωπίζοντας επείγοντα περιστατικά, καθώς και σε γνωστή ιδιωτική εταιρεία παροχής κατ’ οίκον ιατρικών υπηρεσιών. Παλαιότερα, εργάσθηκα εθελοντικά στο Οφθαλμολογικό Κέντρο του ΙΚΑ Περιστερίου, ενώ στα πλαίσια της προπτυχιακής ιατρικής πρακτικής άσκησης, εργάσθηκα ως εκπαιδευόμενος ιατρός στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Κατάρτιση

Η συνεχής και δια βίου κατάρτιση και επιμόρφωση είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιατρικής και διαιτολογικής πρακτικής. Προσπαθώ να ενημερώνομαι συνεχώς πάνω στα νεότερα δεδομένα της Ιατρικής και της Διαιτολογίας παρακολουθώντας πληθώρα συνεδρίων και ημερίδων. Παράλληλα παρακολουθώ το πρόγραμμα LLL (Life-Long Learning) της ESPEN για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος ESPEN Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού.

Επίσης είμαι κάτοχος της πιστοποίησης Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.

Ενδιαφέροντα

Αγαπώ το διάβασμα, είτε αυτό σχετίζεται με τη δουλειά μου, είτε λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ το ενδιαφέρον μου κεντρίζουν οι ξένες γλώσσες και ήδη μιλώ Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και να γνωρίζω από κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς, καθώς και να ανακαλύπτω και να δοκιμάζω διεθνείς κουζίνες.

Στοιχεία Επικοινωνίας

6970086753