ΠΙΣΩ ΕΚΤΥΠΩΣΗ
niki koutsikou diaitologos

Νίκη Κουτσίκου

Ιατρός (MD), Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc-c)

Σπουδές

Ολοκλήρωσα τις βασικές μου σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, απ’ όπου και αποφοίτησα το 2010. Στη συνέχεια, έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη της Διαιτολογίας και Διατροφής και θέλοντας να εξερευνήσω τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επιδρά σε διάφορες παθήσεις και βοηθά στην κλινική πρακτική, έδωσα κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Στην πτυχιακή μου εργασία διερεύνησα τη σχέση που έχει το προσλαμβανόμενο από τα τρόφιμα νάτριο με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αποφοιτώντας από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ξεκίνησα τη φοίτησή μου στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία. Η διπλωματική μου μελέτη διερευνά τα επιτρεπόμενα όρια γλυκαιμίας στους διαβητικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Απασχόληση

Ως Κλινική Διαιτολόγος συνεργάζομαι με την ιδιωτική κλινική Mediterraneo Hospital στη Γλυφάδα. Εκεί έρχομαι σε επαφή με νοσήματα τα οποία χρειάζονται άμεση διατροφική αντιμετώπιση, οπότε και η παρέμβαση του Διαιτολόγου είναι απαραίτητη, καθώς και με κλινικά περιστατικά τα οποία χρειάζονται διατροφική υποστήριξη μέσω τεχνητής διατροφής, όπως συμβαίνει στους νοσηλευόμενους ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Επίσης εργάζομαι στο Ιατρικό και Διαγνωστικό Κέντρο Πράξις Υγείας, το οποίο βρίσκεται στο Χαλάνδρι, όπου έρχομαι καθημερινά σε επαφή τόσο με περιστατικά παχυσαρκίας όσο και με κλινικά περιστατικά. Παράλληλα παρέχω τις υπηρεσίες μου στο Τμήμα Διατροφικής Αγωγής και Άθλησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, όπου συναντώ πληθώρα περιστατικών τα οποία χρειάζονται διατροφική καθοδήγηση, τόσο αθλητές και αθλούμενους, όσο και άτομα με προβλήματα υγείας. Τέλος, παρέχω διαιτολογική υποστήριξη ιδιωτικά στην περιοχή της Αττικής. Ιδιαίτερη σημασία για εμένα έχει η διατροφική αγωγή, το απαραίτητο δηλαδή εργαλείο ώστε να μάθει κάποιος να διατηρεί μόνος του ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο εφ’ όρου ζωής, εξασφαλίζοντας έτσι μία καλή υγεία. Επιπλέον είμαι επιστημονικός συντάκτης του medNutrition, ενώ αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, όπως το iatronet και το περιοδικό Υγεία και Ομορφιά, καλύπτοντας θέματα διατροφής και υγείας.

Στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης εργάσθηκα ως διαιτολόγος στο Διαιτολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», στο Ιατρείο Παχυσαρκίας του ίδιου νοσοκομείου, καθώς και στο Τμήμα Κλινικής Διατροφής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «η Αγία Σοφία». Εκεί είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και να επέμβω διατροφικά σε ασθενείς, ενήλικες και παιδιά, με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Επίσης εργάσθηκα σε ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κερατσίνι και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Αθηνών, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» στα ξενοδοχεία.

Ως γιατρός εργάσθηκα σε αθλητικές ομάδες, ομίλους και διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις, αντιμετωπίζοντας επείγοντα περιστατικά, καθώς και σε γνωστή ιδιωτική εταιρεία παροχής κατ’ οίκον ιατρικών υπηρεσιών. Παλαιότερα, εργάσθηκα εθελοντικά στο Οφθαλμολογικό Κέντρο του ΙΚΑ Περιστερίου, ενώ στα πλαίσια της προπτυχιακής ιατρικής πρακτικής άσκησης, εργάσθηκα ως εκπαιδευόμενος ιατρός στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Κατάρτιση

Η συνεχής και δια βίου κατάρτιση και επιμόρφωση είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιατρικής και διαιτολογικής πρακτικής. Προσπαθώ να ενημερώνομαι συνεχώς πάνω στα νεότερα δεδομένα της Ιατρικής και της Διαιτολογίας παρακολουθώντας πληθώρα συνεδρίων και ημερίδων. Παράλληλα παρακολουθώ το πρόγραμμα LLL (Life-Long Learning) της ESPEN για την απόκτηση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος ESPEN Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού.

Επίσης είμαι κάτοχος της πιστοποίησης Βασικής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης

Ενδιαφέροντα

Αγαπώ το διάβασμα, είτε αυτό σχετίζεται με τη δουλειά μου, είτε λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ το ενδιαφέρον μου κεντρίζουν οι ξένες γλώσσες και ήδη μιλώ Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά. Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και να γνωρίζω από κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς, καθώς και να ανακαλύπτω και να δοκιμάζω διεθνείς κουζίνες. Η ιδιαίτερη αδυναμία μου είναι ο χορός, κυρίως οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί.

Στοιχεία Επικοινωνίας

6985961636