Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Η καμπάνια «Μερίδες: Το μέγεθος…μετράει» έγινε βιβλίο

24 Νοεμβρίου 2011
4587 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η καμπάνια «Μερίδες: Το μέγεθος…μετράει» έγινε βιβλίο

Το βιβλίο των μερίδων

Η επιτυχημένη καμπάνια του πρώτου ελληνικού και κυπριακού portal διατροφής mednutrition, «Μερίδες: Το μέγεθος…μετράει» έγινε βιβλίο! Πρόκειται για έναν χρήσιμο οδηγό, που έρχεται να εκπαιδεύσει τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την υγεία και τον έλεγχο του βάρους τους, για το σωστό μέγεθος της μερίδας, κάτι που τα τελευταία χρόνια δείχνουμε να έχουμε τελείως ξεχάσει…

Τι περιέχει

Η συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος μετράει», Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, κυρία Ιωάννα Κατσαρόλη, αφού ανέλυσε τη διαθέσιμη διεθνή βιβλιογραφία, παραθέτει με απλό και κατανοητό τρόπο όλα τα σύγχρονα δεδομένα, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το medNutrition, η οποία δείχνει το επίπεδο γνώσης των Ελλήνων σχετικά με το μέγεθος των συνιστώμενων μερίδων και σκιαγραφεί τις διατροφικές τους συνήθειες και την διατροφική τους συμπεριφορά.

Δεν σταματά όμως σε αυτό. Έρχεται να βοηθήσει πρακτικά τον καταναλωτή, ώστε να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνει. Με αυτόν τον στόχο, δημιουργήθηκε το μέρος του βιβλίου, που περιλαμβάνει την οπτική απεικόνιση του μεγέθους της μερίδας κάθε τροφίμου, σε σχέση με αντικείμενα της καθημερινής μας ζωής. Οι απεικονίσεις γίνονται πάνω σε ένα κανονικό πιάτο φαγητού, με στόχο να γίνει απόλυτα κατανοητό το μέγεθος. Τέλος πια, οι ζυγαριές και τα γραμμάρια!

Μάλιστα, το βιβλίο δεν περιορίζεται στο να δείξει τις μερίδες σε απλές τροφές, π.χ. τυρί, κρέας, φρούτα, αλλά παρουσιάζει το ιδεατό μέγεθος μερίδας και για σύνθετα ελληνικά φαγητά, όπως το παστίτσιο, οι λαχανοντολμάδες, τα φασολάκια, οι γίγαντες, τα γεμιστά και το σπανακόρυζο. Επίσης, κάθε μερίδα συνοδεύεται από τα λεγόμενα GDAs, δηλαδή την ποσοστιαία κάλυψη σε ενέργεια, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, σάκχαρα και αλάτι που προσφέρει η μερίδα, σε σχέση με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ).

Το βιβλίο περιλαμβάνει, τέλος, σχόλια και δηλώσεις από εκπροσώπους του διαιτολογικού κόσμου της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το σύνολο των πτυχιούχων διαιτολόγων-διατροφολόγων, όπως και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων -ο οποίος υποστήριξε με την αιγίδα του την καμπάνια αυτή- αναγνωρίζουν το πρόβλημα της αύξησης των μερίδων και την ανάγκη πραγματοποίησης παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή του.

Το περιεχόμενο του βιβλίου, σε καμία περίπτωση, δεν έρχεται να αντικαταστήσει την πρακτική των πτυχιούχων διαιτολόγων-διατροφολόγων και πρέπει να αποτελεί, μόνο, συμπλήρωμα των εξατομικευμένων συμβουλών που αυτοί μπορούν να προσφέρουν.

Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα και νέα εργαλεία για την ορθή διαχείριση των μερίδων: 

 Δείτε μια video συνέντευξη της επιστημονικής υπεύθυνης της καμπάνιας, Ιωάννας Κατσαρόλη:

Ενημερώσου για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα εξελίξουν την επαγγελματική σου δράση.