Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Υγιεινή διατροφή για άσκηση και αθλητισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στο παιδί και στον έφηβο

21 Δεκεμβρίου 2008
5061 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
andras pou trexei

Συγγραφείς: Ελένη Π. Ανδρέου Γιωργάκη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, RD, LD, PhD Can και
Χριστιάνα Μ Φιλίππου Χαριδήμου, Κλινική Διαιτολόγος - Αθλητικός Διατροφολόγος, RD, ΜS, PhD Can
Συνεργάτης: Κώστας Π Ανδρέου, Κλινικός Εργοφυσιολόγος, BA, MSc
Εκδόθηκε: Λευκωσία 2008, LNK Global Print, CypriaLife


Η διατροφή θεωρείται από τους κύριους  περιβαλλοντικούς παράγοντες της ζωής μας. Η ποιότητα της επιβάλλει θετική ή αρνητική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Το ενδιαφέρον για ποιοτική διατροφή αυξάνεται συνεχώς στις ανεπτυγμένες χώρες, βάση και διάφορων ερευνών. Αυτό οφείλεται στη καθαρή σχέση της διατροφής με τις διάφορες παθήσεις φθοράς καθώς και το πρόωρο γήρας. Η σχέση της διατροφής με την υγεία είχε γίνει αντιληπτή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης από το 400πΧ θεωρούσε κλειδί της καλής υγείας τη σωστή διατροφή.

Η λανθασμένη διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν με άλλους αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, οδηγούν σε παθολογικές καταστάσεις. Ο σημερινός τρόπος ζωής με την πολύωρη εργασία, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η κατανάλωση έτοιμων φαγητών οδήγησε στην εμπορευματοποίηση και βιομηχανοποίηση της τροφής. Πρέπει να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση για τη σωστή διατροφή από τους διάφορους φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και προγράμματα υγείας σχετικά με τη διατροφή στα σχολεία. Επιπλέον, καθήκον της πολιτείας είναι να «περιφρουρήσει» την τροφή με συνεχείς ελέγχους.

Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη, με τη σωστή αναλογία θρεπτικών ουσιών ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία. Η σωστή διατροφή πρέπει να εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη ενέργειας για την επίτευξη ενός ενεργειακού ισοζυγίου, καθώς και επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη, την καλή φυσική κατάσταση και τη διατήρηση της υγείας. Οι ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά εξαρτώνται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το βάρος, το ύψος, η σύνθεση σώματος, η φυσική δραστηριότητα και από ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Λόγω των φυσικών και πνευματικών πλεονεκτημάτων του αθλητισμού, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε υγιεινά προγράμματα αθλητισμού για παιδιά και νέους.  Μια θετική εμπειρία που δικαιώνει τους κόπους, δημιουργεί ενδιαφέρον για φυσική δραστηριότητα και σωστή διατροφή για όλη τη ζωή. 

Δυστυχώς, μερικοί γονείς και προπονητές που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, χωρίς ωστόσο, να έχουν κακό σκοπό, μπορεί να ενθαρρύνουν διάφορες διατροφικές πρακτικές που απειλούν τόσο την πνευματική όσο και τη φυσική υγεία των νεαρών αθλητών. Οι συνέπειες συνήθως, σχετίζονται με εξασθενημένη ανάπτυξη, τραυματισμό, αφυδάτωση, μη κανονική διαχείριση βάρους, διατροφικές διαταραχές και κατάχρηση διαιτητικών συμπληρωμάτων και άλλα πολλά που έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία και την επίδοση. 

Από ψυχολογική άποψη, πάρα πολλά παιδιά σταματούν τον αθλητισμό διότι καταβάλλονται από ανταγωνιστική πίεση. Δυστυχώς, πολλά από τα παιδιά αυτά εγκαταλείπουν τη φυσική δραστηριότητα για πάντα για να ζουν μια καθιστική ζωή με επακόλουθο να έχουν δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τους. 

Πολλοί διαιτολόγοι/διατροφολόγοι θα ήθελαν να εμπλακούν στον τομέα της διατροφής αθλητών αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση για να εκτιμήσουν τις ειδικές ανάγκες που έχει ένα δραστήριο παιδί στην ανάπτυξή του για να το καθοδηγήσουν αποτελεσματικά.

Το βιβλίο αυτό έγινε για να παρέχει στους επαγγελματίες διατροφής και φυσικής κατάστασης το μέσο για την εκτίμηση και τις αρχές της αθλητικής διατροφής για νεαρούς αθλητές. Στις σελίδες που ακολουθούν παρέχουμε πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να δουλέψει αποτελεσματικά με νεαρούς αθλητές, ώστε να σχεδιάσει ένα άριστο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα μεγιστοποιεί την απόδοση και θα υποβοηθά την ορθή ανάπτυξη. 

Οι νεαροί αθλητές έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν τις δραστηριότητές τους και να προσπαθούν για την επιτυχία. Αυτό δεν μπορούν να το κατορθώσουν με σοφιστείες ή υπομένοντας άδικες πιέσεις για θέματα βάρους ή αν δεν είναι σίγουροι για το πόσο και τι να φάνε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Οι οδηγίες στο εγχειρίδιο αυτό θα σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι οι νεαροί αθλητές θα εξασφαλίσουν αυτά τα δικαιώματα όσον αφορά την σωστή διατροφή για προπόνηση και ανταγωνισμό.

Ελένη Π. Ανδρέου Γιωργάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, LD, PhDcan
Θεμιστοκλή Δέρβη 48, Γρ. 207, 1066 Λευκωσία, Κύπρος
Τηλ. +357 22452288
Fax: +357 22452292
E-mail: aeleni@spidernet.com.cy


Χριστιάνα Μ Φιλίππου Χαριδήμου
Κλινική & Αθλητική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, MS, RD, PhDcan

Μεθώνης 2, 2064 Στρόβολος, Λευκώσία, Κύπρος
Τηλ. +357 22669773
Fax: +357 22667452
E-mail: evelina@cytanet.com.cy

Ενημερώσου για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα εξελίξουν την επαγγελματική σου δράση.