Συνεντεύξεις

Εκπαιδευτικά προγράμματα ΚΕΨΕΦ: Τι είπαν οι συμμετέχοντες;

14 Σεπτεμβρίου 2012
9168 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
ekpaideftika-programmata-kepsef-ti-eipan-oi-symmetexontes

Με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ), ρωτήσαμε άτομα που το έχουν ολοκληρώσει για να μας πουν τι εφόδια έχουν αποκομίσει από την παρακολούθηση του καθενός!

Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας

Παυλίδη Αηδονίτσα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το Πέρα από τα όρια της δίαιτας είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αισθάνομαι πολύ τυχερή που το ολοκλήρωσα γιατί μου προσέφερε πολλά χρήσιμα εργαλεία στην δουλειά μου. Σίγουρα με έκανε να αναρωτηθώ και να διερευνήσω το πως βλέπω και πως χειρίζομαι πολλά πράγματα και σε αυτό βοήθησε και η αλληλεπίδραση που είχα με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Το πρόγραμμα αυτό μου έδωσε επιπλέον θεματολογία που δεν είχα προσεγγίσει ξανά μέχρι σήμερα ή με αυτόν τον τρόπο. Με προβλημάτισε πολύ ότι μέχρι τώρα δεν είχα αντιληφθεί με τι διάθεση και τι συναισθήματα έρχονται οι γυναίκες αυτές για να μειώσουν το βάρος τους και το Πέρα από τα όρια της δίαιτας με βοήθησε να προσεγγίσω αλλά και να κατανοήσω καλύτερα τους ανθρώπους αυτούς.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα νιώθω πιο σίγουρη και πιο άνετη με την ιδέα να μην δώσω δίαιτα για να μειωθεί το βάρος τους αλλά να τους εκπαιδεύω διατροφικά χωρίς να νιώσουν στέρηση. Είμαι ευγνώμων στην εκπαιδεύτρια μας Νάνσυ Κακέτση που ήταν συνοδοιπόρος μας σε αυτό το υπέροχο εκπαιδευτικό ταξίδι.

Μαρία-Σοφία Πελαγίδου Διαιτολόγος

Είχα τη τύχη να ακούσω από συναδέλφους για το ΚΕΨΕΦ. Θεωρούσα ότι χρειαζόμουν να μάθω πέρα όσων μου έμαθε η σχολή μου, και ιδιαίτερα ότι αφορούσε τρόπους διαχείρισης των ραντεβού. Αυτό έγινε το 2014, εκτοτε άκουγα από τους πελάτες μου να μου λένε πόσο έχω βελτιώσει το τρόπο που τα διαχειρίζομαι επαγγελματικά. Επίσης μου έδωσε ένα τρόπο να βοηθήσω άτομα τα οποία τα παρατούσαν τη προσπάθεια τους παλιότερα πολύ εύκολα, πλέον να συνεχίσουν. Νιώθω πιο σίγουρη μετά το πρόγραμμα και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι μπορώ με πολλούς και διαφορετικούς πελάτες. Καθ’ όλη τη διάρκεια ένιωθα ασφάλεια και συνεργάστηκα με εξαιρετικούς συναδέλφους σε ένα πολύ ζεστό χώρο. Νάνσυ σε ευχαριστώ για όλα.

Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους

Κάλφας Ιωάννης Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc

Η φύση του επαγγέλματος μας και η ποικιλία των περιπτώσεων που συναντάμε καθημερινά, μας κάνει  να αναζητούμε μέσω της εκπαίδευσης νέες τεχνικές και  χρήσιμα εργαλεία για την σωστή αντιμετώπιση του κάθε  περιστατικού. Τα σεμινάρια του ΚΕ.Ψ.ΕΦ. «Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους» μπορώ να πω με βεβαιότητα  ότι ξεκλείδωσαν τις επικοινωνιακές μου δεξιότητες και μου πρόσφεραν πολύτιμες γνώσεις ώστε να είμαι πιο βοηθητικός και πιο αποτελεσματικός στη δουλειά μου.

Τι διαφορετικό έμαθα λοιπόν από τα σεμινάρια; Έμαθα να σέβομαι το κάθε περιστατικό και να αποδέχομαι την διαφορετικότητα του. Έμαθα να «ακούω αληθινά»  και να κατανοώ βαθύτερα. Έμαθα να ψάχνω το ουσιαστικό πρόβλημα πίσω από το προφανές.

Θα ήθελα μέσα από εδώ να ευχαριστήσω τη Νάνσυ για την εξαιρετική δουλειά της. Ένα πολύτιμο πρόγραμμα με βιωματική προσέγγιση που σε βοηθάει να κάνεις την θεωρία πράξη σε όλα τα επίπεδα, γιατί όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε η ίδια «η επικοινωνία υπάρχει παντού, όχι μόνο στις επαγγελματικές αλλά και σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις». Ένα ευχαριστώ από καρδιάς μπορεί να ακούγεται λίγο, όμως ελπίζω να είναι ισάξιο με αυτό το συναίσθημα και την ευγνωμοσύνη που εισπράττω καθημερινά εγώ από τον κόσμο. Είμαι σίγουρος κατά ένα μεγάλο ποσοστό αυτό το οφείλω στο πρόγραμμα. 

Κοκκίνου Φωτεινή Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το βασικό και ουσιαστικότερο εφόδιο του προγράμματος «Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους» ήταν η βελτίωση της επικοινωνίας και κατ΄ επέκταση της σχέσης μου τόσο με τους πελάτες όσο και με τους συνεργάτες καθώς και με τον περισσότερο κόσμο με τον οποίο συναναστρέφομαι. Επιπλέον, το σεμινάριο δίνει την ευκαιρία σε κάθε διαιτολόγο να αναζητήσει, να ανακαλύψει και να αναπτύξει/ εξελίξει τα δικά του προσωπικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την επαγγελματική του εικόνα.

Με άλλα λόγια, αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για κάθε διαιτολόγο να διαμορφώσει την επαγγελματική του προσωπικότητα πάνω στις δικές του δεξιότητες, ικανότητες, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες. Παράλληλα, ο διαιτολόγος εκπαιδεύεται στο να αναδεικνύει τα ισχυρά του χαρακτηριστικά και να τα χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επωφελείται σε κάθε του συνεργασία με τον πελάτη, τους συναδέλφους και τους συνεργάτες, ενώ ταυτόχρονα εξασκείται ώστε να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται ακόμη και τις «επικοινωνιακές» του αδυναμίες προς όφελός του. Μια διαδικασία που παρατήρησα να συμβαίνει σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μεταξύ των συναδέλφων και συνεκπαιδευτούν μου. Το πρόγραμμα «Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους» αποτελεί μια επένδυση για κάθεεπαγγελματία του χώρου, ο οποίος στοχεύει στην εξέλιξη της επαγγελματικής του πορείας και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του!

Γιάννης Δημακόπουλος, MSc, RD Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους" με βοήθησε να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τις ανάγκες των πελατών μου πέρα από το κομμάτι της παρέμβασης στη διατροφή τους. Έμαθα να τους στηρίζω αποτελεσματικότερα στη προσπάθεια τους να πετύχουν το στόχο τους και να τους κινητοποιώ μέσα στα πλαίσια του επαγγελματικού μου ρόλου.

Θα συνιστούσα το συγκεκριμένο καθώς και άλλα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε συνάδελφο ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες του στη συμβουλευτική και την επικοινωνία."

Παγκράτη Κατερίνα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το πρόγραμμα «Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους», θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους τους συναδέλφους. Σαν διαιτολόγοι, όλοι πάνω κάτω έχουμε, τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε τόσο φυσιολογικές όσο και παθολογικές καταστάσεις. Η ψυχολογία όμως του πελάτη, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο επάγγελμα μας; Πολύ σημαντικό.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, ο διαιτολόγος μαθαίνει να επικοινωνεί με τον πελάτη του, μαθαίνει να τον ακούει και να τον νοιάζεται. Μαθαίνει να τον συμβουλεύει χωρίς να του επιβάλλεται. Μαθαίνει πώς να δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας αλλά και πώς να βοηθάει αποτελεσματικά τον άνθρωπο που είναι απέναντι του και ουσιαστικά του ζητάει βοήθεια. Εγώ μετα την παρακολουθήσει του προγράμματος , δεν νιώθω μονό καλύτερη σαν διαιτολόγος, αλλά και καλύτερη σαν οντότητα. Γιατί όπως λέει η εκπαιδεύτρια μου, όλα ξεκινούν από ΕΜΑΣ. Το πρόγραμμα επειδή είναι και βιωματικό, δεν δίνει μονό ‘ξέρη’ πληροφόρηση , δίνει την δυνατότητα σε εμάς τους διαιτολόγους να μπούμε στην θέση του πελάτη, όπου αυτό είναι πολύ ουσιαστικό. Φυσικά δεν παίζουν ρόλο μόνο τα εφόδια που θα πάρεις από ένα πρόγραμμα, αλλά και ο τρόπος που θα στα δώσουν. Θεωρώ ότι, οι εκπαιδευτές κάνουν εξαιρετική δουλειά και αξίζει ο κάθε συνάδελφος να διαθέσει τον χρόνο και τα χρήματα του για την παρακολούθηση του προγράμματος. Μετα την ολοκλήρωση του προγράμματος θα νιώθει άλλος άνθρωπος!

Πηγή Μαντζουράτου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

 Η παρότρυνση για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα “Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγου” έγινε από δύο φίλες και συναδέλφους που είχαν παρακολουθήσει το “Πέρα από τα όρια της Δίαιτας” και μου είχαν πει τα καλύτερα. Στην πορεία των μαθημάτων και φυσικά τελειώνοντας το πρόγραμμα ένιωθα ευγνώμων και τυχερή που το παρακολούθησα. Το κενό που υπήρχε στο κομμάτι της επικοινωνίας με τους πελάτες-ασθενείς αποτελούσε και το βασικό πρόβλημα στη δημιουργία μίας καλής σχέσης μαζί τους. Οι δεξιότητες, τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των εκπαιδευτριών μας μέσα από τα διαδραστικά σκετσάκια που κάναμε ήταν εξαιρετικά βοηθητικά και μου αύξησαν την αυτοπεποίθηση στο να αντιμετωπίσω πιο δύσκολες καταστάσεις με πελάτες. Όσο σημαντικές είναι οι γνώσεις διατροφής άλλο τόσο, πολλές φορές και περισσότερο, είναι και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με τους πελάτες μας και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δε μαθαίνεται στο πανεπιστήμιο ούτε μέσα από βιβλία. Φυσικά, μέσω αυτού του προγράμματος πήρα τα βασικά εφόδια αλλά χρειάζεται συνεχή εξάσκηση. Πραγματικά, θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα σε οποιοδήποτε συνάδελφο ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει."

Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Το 2003 ξεκίνησε η επαγγελματική μου ενασχόληση στο χώρο της διατροφής, παρακολουθώντας πελάτες στην εταιρεία για την οποία εργαζόμουν. Το 2007 συνέχισα το προσωπικό μου επαγγελματικό χώρο μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, ασκώντας το επαγγέλμα του διαιτολόγου, πάντα προσπαθούσα να παρέχω νέες και πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες, για να έχω το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσίας. Παρακολουθώντας το συγκεκριμένο σεμινάριο, διαπίστωσα ότι μάλλον έπρεπε πρώτα να είχα ολοκληρώσει αυτή την εκπαίδευση και μετά, να είχα ξεκινήσει την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Ωστόσο, σήμερα βλέπω ότι μπορώ και μεταφέρω τις γνώσεις μου καλύτερα στους πελάτες μου, ενώ παρατηρώ επίσης και από την πλευρά τους, μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν ολοκληρώνεται μια συνεδρία.