Συνεντεύξεις

"Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους"- Τι είπαν οι συμμετέχοντες

14 Σεπτεμβρίου 2012
2748 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
atoma pou grafoun

Με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα το πρόγραμμα «Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους» που διοργανώνει το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ), ρωτήσαμε κάποια άτομα που το έχουν ολοκληρώσει να μας πουν τι εφόδια έχουν αποκομίσει από την παρακολούθηση αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Κοκκίνου Φωτεινή Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το βασικό και ουσιαστικότερο εφόδιο του προγράμματος «Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους» ήταν η βελτίωση της επικοινωνίας και κατ΄ επέκταση της σχέσης μου τόσο με τους πελάτες όσο και με τους συνεργάτες καθώς και με τον περισσότερο κόσμο με τον οποίο συναναστρέφομαι. Επιπλέον, το σεμινάριο δίνει την ευκαιρία σε κάθε διαιτολόγο να αναζητήσει, να ανακαλύψει και να αναπτύξει/ εξελίξει τα δικά του προσωπικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την επαγγελματική του εικόνα.

Με άλλα λόγια, αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για κάθε διαιτολόγο να διαμορφώσει την επαγγελματική του προσωπικότητα πάνω στις δικές του δεξιότητες, ικανότητες, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες. Παράλληλα, ο διαιτολόγος εκπαιδεύεται στο να αναδεικνύει τα ισχυρά του χαρακτηριστικά και να τα χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επωφελείται σε κάθε του συνεργασία με τον πελάτη, τους συναδέλφους και τους συνεργάτες, ενώ ταυτόχρονα εξασκείται ώστε να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται ακόμη και τις «επικοινωνιακές» του αδυναμίες προς όφελός του. Μια διαδικασία που παρατήρησα να συμβαίνει σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μεταξύ των συναδέλφων και συνεκπαιδευτούν μου. Το πρόγραμμα «Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους» αποτελεί μια επένδυση για κάθεεπαγγελματία του χώρου, ο οποίος στοχεύει στην εξέλιξη της επαγγελματικής του πορείας και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του!

Γιάννης Δημακόπουλος, MSc, RD Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους" με βοήθησε να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τις ανάγκες των πελατών μου πέρα από το κομμάτι της παρέμβασης στη διατροφή τους. Έμαθα να τους στηρίζω αποτελεσματικότερα στη προσπάθεια τους να πετύχουν το στόχο τους και να τους κινητοποιώ μέσα στα πλαίσια του επαγγελματικού μου ρόλου.

Θα συνιστούσα το συγκεκριμένο καθώς και άλλα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε συνάδελφο ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες του στη συμβουλευτική και την επικοινωνία."

Παγκράτη Κατερίνα Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Το πρόγραμμα «Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγους», θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους τους συναδέλφους. Σαν διαιτολόγοι, όλοι πάνω κάτω έχουμε, τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε τόσο φυσιολογικές όσο και παθολογικές καταστάσεις. Η ψυχολογία όμως του πελάτη, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο επάγγελμα μας; Πολύ σημαντικό.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, ο διαιτολόγος μαθαίνει να επικοινωνεί με τον πελάτη του, μαθαίνει να τον ακούει και να τον νοιάζεται. Μαθαίνει να τον συμβουλεύει χωρίς να του επιβάλλεται. Μαθαίνει πώς να δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας αλλά και πώς να βοηθάει αποτελεσματικά τον άνθρωπο που είναι απέναντι του και ουσιαστικά του ζητάει βοήθεια. Εγώ μετα την παρακολουθήσει του προγράμματος , δεν νιώθω μονό καλύτερη σαν διαιτολόγος, αλλά και καλύτερη σαν οντότητα. Γιατί όπως λέει η εκπαιδεύτρια μου, όλα ξεκινούν από ΕΜΑΣ. Το πρόγραμμα επειδή είναι και βιωματικό, δεν δίνει μονό ‘ξέρη’ πληροφόρηση , δίνει την δυνατότητα σε εμάς τους διαιτολόγους να μπούμε στην θέση του πελάτη, όπου αυτό είναι πολύ ουσιαστικό. Φυσικά δεν παίζουν ρόλο μόνο τα εφόδια που θα πάρεις από ένα πρόγραμμα, αλλά και ο τρόπος που θα στα δώσουν. Θεωρώ ότι, οι εκπαιδευτές κάνουν εξαιρετική δουλειά και αξίζει ο κάθε συνάδελφος να διαθέσει τον χρόνο και τα χρήματα του για την παρακολούθηση του προγράμματος. Μετα την ολοκλήρωση του προγράμματος θα νιώθει άλλος άνθρωπος!

Πηγή Μαντζουράτου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

 Η παρότρυνση για να παρακολουθήσω το πρόγραμμα “Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας για Διαιτολόγου” έγινε από δύο φίλες και συναδέλφους που είχαν παρακολουθήσει το “Πέρα από τα όρια της Δίαιτας” και μου είχαν πει τα καλύτερα. Στην πορεία των μαθημάτων και φυσικά τελειώνοντας το πρόγραμμα ένιωθα ευγνώμων και τυχερή που το παρακολούθησα. Το κενό που υπήρχε στο κομμάτι της επικοινωνίας με τους πελάτες-ασθενείς αποτελούσε και το βασικό πρόβλημα στη δημιουργία μίας καλής σχέσης μαζί τους. Οι δεξιότητες, τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των εκπαιδευτριών μας μέσα από τα διαδραστικά σκετσάκια που κάναμε ήταν εξαιρετικά βοηθητικά και μου αύξησαν την αυτοπεποίθηση στο να αντιμετωπίσω πιο δύσκολες καταστάσεις με πελάτες. Όσο σημαντικές είναι οι γνώσεις διατροφής άλλο τόσο, πολλές φορές και περισσότερο, είναι και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με τους πελάτες μας και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δε μαθαίνεται στο πανεπιστήμιο ούτε μέσα από βιβλία. Φυσικά, μέσω αυτού του προγράμματος πήρα τα βασικά εφόδια αλλά χρειάζεται συνεχή εξάσκηση. Πραγματικά, θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα σε οποιοδήποτε συνάδελφο ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει."

Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Το 2003 ξεκίνησε η επαγγελματική μου ενασχόληση στο χώρο της διατροφής, παρακολουθώντας πελάτες στην εταιρεία για την οποία εργαζόμουν. Το 2007 συνέχισα το προσωπικό μου επαγγελματικό χώρο μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, ασκώντας το επαγγέλμα του διαιτολόγου, πάντα προσπαθούσα να παρέχω νέες και πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες, για να έχω το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσίας. Παρακολουθώντας το συγκεκριμένο σεμινάριο, διαπίστωσα ότι μάλλον έπρεπε πρώτα να είχα ολοκληρώσει αυτή την εκπαίδευση και μετά, να είχα ξεκινήσει την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Ωστόσο, σήμερα βλέπω ότι μπορώ και μεταφέρω τις γνώσεις μου καλύτερα στους πελάτες μου, ενώ παρατηρώ επίσης και από την πλευρά τους, μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν ολοκληρώνεται μια συνεδρία.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kepsef.gr

Μείνε ενήμερος για όλες τις εξελίξεις που σε αφορούν.