786
Δελτία Τύπου

Υγεία Πεπτικού Συστήματος

09 Απριλίου 2013
Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Photo source: www.bigstock.com

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων αντιμετωπίζει προβλήματα με το πεπτικό σύστημα (π.χ. δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κτλ.). Το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των παθήσεων αυτών αντιμετωπίζεται με κατάλληλη διατροφή που συνήθως μπορεί να αποτρέψει ακόμα και τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, δημιουργεί την ανάγκη λεπτομερούς ενημέρωσης του κοινού σε σχέση με τη διατροφική αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε η Ομάδα Εργασίας Για Την Υγεία Του Πεπτικού που στόχους έχει τους παρακάτω:

  • Να δώσει στο κοινό σαφείς και κυρίως πρακτικές οδηγίες σχετικά με την καταπολέμηση των πιο συχνών παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
  • Να συμμετέχει στην προσπάθεια των ειδικών υγείας (γαστρεντερολόγων, διαιτολόγων κ.α.) για αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν στο πεπτικό σύστημα, προσφέροντάς τους πολύτιμα εργαλεία.
  • Να ενημερώσει το κοινό μέσα από καμπάνιες σχετικά με το πώς να ανιχνεύει μία διαταραχή/ασθένεια του πεπτικού συστήματος, πώς να την αντιμετωπίζει αλλά και πώς να την προλαμβάνει.

Την ομάδα εργασίας της Υγείας του Πεπτικού Συστήματος, απαρτίζουν οι επιστημονικοί συνεργάτες:

Ηλιοπούλου Ηλιάννα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Καλαφάτη Νάνα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Παπαδά Ευσταθία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η παραπάνω ομάδα λοιπόν, έχει ξεκινήσει δυναμικά να οργανώνει απαραίτητο υλικό για μία από τις πιο συχνές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, την δυσκοιλιότητα. Αρκετά συχνό είναι το φαινόμενο οι περισσότεροι ασθενείς να λαμβάνουν γενικές οδηγίες αντιμετώπισής της δυσκοιλιότητας, χωρίς να δίνεται έμφαση σε λεπτομέρειες οι οποίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η ομάδα του πεπτικού, έχει στόχο να δώσει έμφαση σε τέτοιες λεπτομέρειες, μια εκ των οποίων είναι για παράδειγμα η ποσότητα/μερίδα που χρειάζεται να καταναλώνεται από το κάθε τρόφιμο με στόχο την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και όχι απλά η γενική σύσταση για κατανάλωση του τροφίμου. Οι συστάσεις αυτές θα αποδοθούν σχηματικά μέσα από εικόνες που εύκολα θα μπορούν να αποτυπωθούν στη μνήμη του κάθε ασθενούς, ώστε να μπορεί να τις θυμάται και να τις εφαρμόζει με ευκολία κάθε ημέρα.

Απώτερος στόχος της ομάδας του πεπτικού, είναι να προσεγγίσει με ανάλογο τρόπο κάθε ασθένεια του γαστρεντερικού για την οποία θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον ή ανάγκη για ενημέρωση από το κοινό ή τους ειδικούς υγείας. Η διάθεση της ομάδας είναι να επιτευχθεί αυτό με ολοένα και πιο δημιουργικό τρόπο, δημιουργώντας ενημερωτικό υλικό για το κοινό και τους επιστήμονες υγείας που θα είναι ακριβές και θα τονίζει λεπτομέρειες που αξίζει να προσεχθούν, ώστε να υπάρξει ανακούφιση και βελτίωση στα συμπτώματα της κάθε ασθένειας.

×
Μείνε ενήμερος για όλες τις εξελίξεις που σε αφορούν.

×