788
Επιστημονικά Νέα

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στον έλεγχο του σωματικού βάρους

02 Δεκεμβρίου 2011
της Κατερίνας Παγκράτη & της Εύας Ανδρέου
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες στον έλεγχο του σωματικού βάρους

Photo source: www.shutterstock.com

Η κοινή λογική αλλά και η διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζουν ότι, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους, με δεδομένο ότι μειώνουν το ενεργειακό περιεχόμενο της δίαιτας, διατηρώντας παράλληλα τη γευστική ικανοποίηση (παράμετρος εξαιρετικής σημασίας για τα άτομα που προσπαθούν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους). Επιπλέον, οι ολιγοθερμιδικες γλυκαντικές ύλες δεν αυξάνουν την επιθυμία για γλυκιά γεύση, ούτε επιδρούν αρνητικά στον έλεγχο της όρεξης, όπως υποδεικνύεται από τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία.

  • American Dietetic Association. Position statement: Use of nutritive and nonnutritive sweeteners. Journal of the American Dietetic Association, 104:255-275, 2004.

http://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8363

  • Anton, S et al. Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite. 2010; 55(1):37-43

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Anton%20Effects%20of%20stevia%2C%20aspartame%2C%20and%20sucrose%20on%20food%20intake%2C%20

  • Bellisle F and Drewnowski A. Intense sweeteners, energy intake and the control of body weight. European Journal of Clinical Nutrition 2007; 61: 691-700.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Bellisle%20F%20and%20Drewnowski%20A.%20Intense%20sweeteners%2C%20energy%20intake%20and%20the%20control%20of%20body%20weight.

  • de la Hunty A., Gibson S., Ashwell M. A review of the effectiveness of aspartame in helping with weight control. Nutrition Bulletin 2006: 31: 115-128

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2006.00564.x/abstract

  • Phelan S, et. al. Use of artificial sweeteners and fat-modified foods in weight loss maintainers and always-normal weight individuals. International Journal of Obesity 2009; 33(10):1183-1190

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Phelan%20S%2C%20et.%20al.%20Use%20of%20artificial%20sweeteners%20and%20fat-modified%20foods%20in%20weight%20loss%20maintainers%20and%20always-normal%20weight%20individuals

  • Rodearmel S. et al. Small changes in dietary sugar and physical activity as an approach to preventing Excessive Weight Gain: The America on the Move Family Study. Pediatrics 2007:120; 869-879

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17908743

  • Κατερίνα Παγκράτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Κατερίνα Παγκράτη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του ΑΤΕΙ Κρήτης, με ειδίκευση στην αντιμετώπιση της χρόνιας παχυσαρκίας με ψυχοεκπαιδευτικές μεθόδους, από το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ).Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι και αρθρογράφος στο mednutrition καθώς και σε εφημερίδες και περιοδικά

  • Εύα Ανδρέου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Εύα Ανδρέου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Θεσσαλονίκη και εργάζεται σαν Διατροφολόγος – Διαιτολόγος από το 2008 αρχικά στην Κατερίνη και έπειτα στην Αθήνα. Είναι μέλος της ομάδας του mednutrition από το 2011.

×
Μείνε ενήμερος για όλες τις εξελίξεις που σε αφορούν.

×