Ομιλίες

Διατροφική αντιμετώπιση παιδιού με υπολειπόμενη ανάπτυξη και νόσο Crohn

12 Ιουνίου 2017
13617 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
nosos chron's kai paidi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της παιδιατρικής νόσου Crohn έχει τριπλασιαστεί. Στους παράγοντες εμφάνισης της νόσου συγκαταλέγονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα και το stress. Σπουδαίο ρόλο επίσης διαδραματίζει και η διατροφή, με την αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης και ζωικού λίπους και την μειωμένη κατανάλωση φυτικών και ω3 λιπαρών οξέων να ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου.

Εκτίμηση της νόσου Crohn σε παιδιατρικούς ασθενείς

Για την εκτίμηση της ενεργότητας της νόσου Crohn σε παιδιατρικούς ασθενείς χρησιμοποιείται ο δείκτης Pediatric Crohn's Disease Activity Index Calculator (PCDAI score). Ο δείκτης αποτελείται από μία κλίμακα η οποία κυμαίνεται από 0-100, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να σημαίνουν πιο ενεργή νόσο. Βαθμολογία <10 είναι συνεπάγεται ανενεργή νόσο, 11-30 σημαίνει ήπια νόσο και > 30 υποδηλώνει μέτρια έως σοβαρή ασθένεια. Μείωση κατά 12,5 μονάδες θεωρείται ως ένδειξη βελτίωσης της πορείας της νόσου.

Κατάσταση θρέψης των παιδιατρικών ασθενών με νόσο Crohn

Πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει πως το 9,5% των ασθενών παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη και το 32% αυτών εμφανίζει υποσιτισμό. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό πως:

Η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη του παιδιού με νόσο Crohn είναι θεμελιώδους σημασίας τόσο για την αντιμετώπιση της ενεργής νόσου όσο και για τη βέλτιστη σωματική του ανάπτυξη

Διατροφική αντιμετώπιση παιδιατρικού ασθενούς με ενεργή νόσο Crohn

Σε παιδιατρικούς ασθενείς με ενεργή νόσο Crohn πρώτης γραμμής θεραπεία για την επαγωγή της ύφεσης αποτελεί η αποκλειστική εντερική σίτιση, με πολυμερή ή στοιχειακά σκευάσματα. Η διάρκεια χορήγησης της εντερικής σίτισης κυμαίνεται από 6-8 εβδομάδες και ακολουθεί σταδιακή επανεισαγωγή ενός φυσιολογικού διαιτολογίου, με μειωμένη, αρχικά, περιεκτικότητα σε λίπος και σε φυτικές ίνες.

Σε υποσιτισμένους παιδιατρικούς ασθενείς με υπολειπόμενη ανάπτυξη, ήπια νόσο ή κλινική ύφεση η συνήθης διατροφική συμβουλευτική δεν είναι αρκετή. Απαιτείται χορήγηση υγρών συμπληρωμάτων διατροφής σε συνδυασμό με τη συνήθη δίαιτα.

Ενεργειακές ανάγκες

Για τον υπολογισμό των ενεργειακών αναγκών των παιδιών με νόσο Crohn χρησιμοποιούμε τις ίδιες εξισώσεις με αυτές για τον υγιή παιδιατρικό πληθυσμό. Συνήθως χορηγείται το 100-120 του EAR για την ηλικία και το φύλο.

Πρωτεϊνικές ανάγκες

Στην ύφεση είναι παρόμοιες με τον υγιή πληθυσμό ενός στην ύφεση διαξιολογείται μια μικρή αύξηση.

Μίκροθρεπτικά συστατικά

Οι παιδιατρικοί ασθενείς με ενεργή νόσο Crohn, μπορεί να εμφανίσουν ελλείψεις σε σίδηρο, φυλλικο οξύ, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Διατροφή παιδιού με νόσο Crohn κατά την ύφεση

Σε παιδιατρικούς ασθενείς με νόσο Crohn σε περιόδους ύφεσης ακολουθούμε τα εξής

  • Εξατομικευμένο, ελεύθερο διαιτολόγιο με βάση την ηλικία και το φύλο
  • Αποκλεισμός τροφών αν υπάρχει δυσανεξία
  • Θερμιδική ενίσχυση με συμπληρώματα διατροφής, όπου κρίνεται αναγκαίο
  • Σε ασθενείς με μειωμένη ανάπτυξη, η εντερική σίτιση μπορεί να βελτιώσει την οστικό πυκνότητα
  • Προσοχή στη χρήση διαιτών αποκλεισμού, για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικότητας

Δείτε περισσότερα από την κα. Ουρανία Ζέρβα, κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο του Νοσοκομείου Παίδων Α. Κυριακού.

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος
Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.