Ομιλίες

Ο ρόλος του εγκεφάλου στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης

Άννας Γαρίδου
09 Φεβρουαρίου 2017
15534 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
leitourgia egkefalou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι ορμόνες που εκκρίνονται από τους πυρήνες του υποθαλάμου λειτουργούν καθοριστικά στον έλεγχο της όρεξης. Πολύ συχνά ένα υπερφαγικό επεισόδιο μπορεί να οφείλεται σε μια διαταραχή της έκκρισης αυτών των ορμονών όμως για τον ασθενή αυτό εκλαμβάνεται ως προσωπική του αδυναμία να αντισταθεί στο φαγητό. Ως αποτέλεσμα... καταλαμβάνεται με ενοχές, προχωρά σε εκκαθαριστικές μεθόδους όπως ο εμετός, η νηστεία, η υπεργυμναστική ή τα καθαρτικά με συνέπεια να μπαίνει όλο και πιο βαθιά σε ένα φαύλο κύκλο επαναληπτικών υπερφαγικών επεισοδίων και δίαιτας.

Ποια είναι η σωστή διαχείριση των περιστατικών αυτών;

Η άριστη γνώση των βιοχημικών μηχανισμών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης αποτελεί βασικό γνωστικό στοιχείο της εκπαίδευσης, καθότι πολύ συχνά η διάγνωση ενός ασθενή με διατροφική διαταραχή, μπορεί να λυθεί ή να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος παρέμβασης ενός ψυχολόγου, με συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις.

Τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία στην διαχείριση ασθενών με διατροφική διαταραχή και η επιλεγμένη αγωγή, αποτελούν τα βασικά θεραπευτικά στοιχεία κάθε επαγγελματία υγείας που αντιμετωπίζει αντίστοιχα περιστατικά.

Κι ενώ συχνά τα περιστατικά με διατροφική διαταραχή φαντάζουν δύσκολα, εντούτοις τα σταθερά θεραπευτικά βήματα που διδάσκονται στην εκπαίδευση ξεδιπλώνουν τις ικανότητες κάθε θεραπευτή παρέχοντας στο τέλος αυτό το μαγικό συναίσθημα ότι γι ακόμα μια φορά κατάφερες να βοηθήσεις έναν άνθρωπο που μέχρι πρότινος δεν είχες τη γνώση και τα εργαλεία πως να το κάνεις.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders.

Άννα Γαρίδου
Άννα Γαρίδου Ιατρός