Οστεοπόρωση

Φάρμακα, διατροφή και άσκηση: Τρίπτυχο αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης

του Ιωάννη Διονυσιώτη
29 Ιουλίου 2014
29565 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
giatros

Η οστεοπόρωση έχει συνδεθεί με τη γυναίκα, αφορά όμως και τα δύο φύλα

Ποιο είναι το πρόβλημα με την οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι, συνήθως, ένα σιωπηλό νόσημα, ιδίως στα αρχικά της στάδια. Αυτό έχει συνέπεια την καθυστερημένη διάγνωση. Υπό αυτή την προϋπόθεση πρέπει να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται εγκείρως, πριν εκδηλώσει συμπτώματα, δηλαδή κατάγματα.

Ποια είναι η αντιμετώπισή της;

Για την αντιμετώπισή της υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να προλάβει την εκδήλωσή της. Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η πρόληψη με την υιοθέτηση κάποιων απλών μέτρων άσκησης και διατροφής από τη νεαρή ηλικία και για τα δύο φύλα.

Μέσω της φυσικής δραστηριότητας - άσκησης και της συμμετοχής σε προγράμματα άσκησης, ο ασθενής κερδίζει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σε αυτοπεποίθηση, ώστε σταδιακά να επιστρέψει σε έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Η συστηματική άσκηση βελτιώνει τον μυϊκό τόνο, την ισορροπία και την κινητικότητα, μειώνει τον πόνο και την κατάθλιψη και μειώνει την εμφάνιση καταγμάτων. Θα ήταν παράλειψη να μη ληφθεί υπόψη η ψυχολογική κατάσταση των οστεοπορωτικών ατόμων. Οι ιδιαιτερότητες της πάθησης δημιουργούν αρνητική ψυχολογική διάθεση.

Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί:

Ιωάννης Διονυσιώτης
Ιωάννης Διονυσιώτης Φυσίατρος, Ιατρός Αποκατάστασης

Ο Ιωάννης Ελ. Διονυσιώτης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε την ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ).