Συστάσεις Διατροφής

Πώς μπορούμε να κάνουμε τον μεταβολισμό μας να... τρέχει;

17 Νοεμβρίου 2015
49158 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
eva tsakkou se ekpompi

Το επεισόδιο αυτό ήταν η πρεμιέρα της φετινής σεζόν για το "Υγεία πάνω απ'όλα", την εκπομπή υγείας του ΑΝΤ1, με τη Φωτεινή Γεωργίου. Πάντα είναι μεγάλη μου χαρά να κάνω γύρισμα με αυτή την ομάδα, καθώς συζητάμε ενδιαφέροντα θέματα, πάντα με πολύ θετική και ευχάριστη διάθεση.

Το θέμα αυτής της ενότητας ήταν ο μεταβολισμός και η λειτουργία του. Το έθεσα εξαρχής στην ομάδα της εκπομπής όταν μου ζητήθηκε να το αναλύσουμε, ότι μπορεί να φαίνεται απλό ως θέμα, αλλά στην πραγματικότητα κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από τον μεταβολισμό και πρέπει να πούμε τα δεδομένα με ξεκάθαρο τρόπο.

Από τι επηρεάζεται τελικά ο μεταβολισμός; 


Εφαρμογή: Υπολόγισε δωρεάν εδώ το Βασικό σου Μεταβολισμό [APP]


Μιλήσαμε για το τι σημαίνει βασικός μεταβολισμός, που είναι η ενέργεια που δαπανάμε σε κατάσταση πλήρους ηρεμίας. Αυτή η τιμή είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το σωματικό του βάρος, τη σύσταση του σώματος και το ύψος του.

Από εκεί και ύστερα επηρεάζεται από τη φυσική δραστηριότητα, από ορμονολογικούς παράγοντες, ψυχολογικούς παράγοντες και καταστάσεις υγείας, όπως τα εγκαύματα ή ο πυρετός, που αυξάνουν τις καύσεις. Η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού γίνεται με ειδικά μηχανήματα, όπως αυτό που έδειξα στην εκπομπή, με τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα κατά την εκπνοή.

Μύθοι και αλήθειες για τον μεταβολισμό

Θελήσαμε, προς το τέλος την ενότητας για τον μεταβολισμό, να μιλήσουμε για κάποιους μύθους και αλήθειες, σχετικά με τον μεταβολισμό.

Αναφέρω κάποια παραδείγματα: Υπάρχουν τρόφιμα ή μπαχαρικά που αυξάνουν το μεταβολισμό και μπορούν τελικά να μας αδυνατίσουν; Τι ισχύει για το νερό με λεμόνι; Μπορούν τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα να αυξήσουν τις καύσεις;

Από τη συζήτηση για τον μεταβολισμό δε θα μπορούσε να λείπει και ο γυμναστής, που μας έδειξε ασκήσεις για να γυμνάσουμε μεγάλες μυικές ομάδες και να αυξήσουμε έτσι τη λειτουργία του μεταβολισμού μας.

 

Έκπομπή: Υγεία πάνω απ' όλα Δημοσιογράφος: Φωτεινή Γεωργίου Κανάλι: ΑΝΤ1

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.