Συστάσεις Διατροφής

Διατροφικά «Καλλυντικά»: τα συστατικά της τροφής που συμπληρώνουν την ομορφιά!

της Ήβης Παπαϊωάννου
03 Νοεμβρίου 2015
25413 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
omorfi ksanthia kopela

Σίγουρα δεν αποτελεί είδηση για εσάς το γεγονός πως η εξωτερική ομορφιά δεν καθορίζεται μόνο από το DNA, αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τον τρόπο ζωής. Τι να κάνουν τα «καλά» γονίδια των γονιών σας αν τρέφεστε με λιγότερο θρεπτικά γεύματα; Την ανάγκη αυτή της σύγχρονης γυναίκας, και του άνδρα, για να «μεγαλώνουν μένοντας νέοι» θα μπορούσαμε να πούμε πως καλύπτουν τα διατροφικά «καλλυντικά». Πρόκειται για συστατικά της διατροφής που και οι ίδιοι οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θρέφουν τα κύτταρα της ομορφιάς!

Το δέρμα: Αποτελεί το όργανο που εκτίθεται περισσότερο από κάθε άλλο στο περιβάλλον, «προδίδοντας» και με το παραπάνω την ηλικία του. Οι εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος, θρέφονται εσωτερικά από τα συστατικά της τροφής που φτάνουν σε αυτό μέσα από το αίμα.

Τα συστατικά που θρέφουν το δέρμα: Οι βιταμίνες Α, C και Ε συμβάλλουν στην αντιοξείδωση, παραγωγή κολλαγόνου και ανάπλαση του δέρματος αντίστοιχα. Τα αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά των χρωματιστών φρούτων και λαχανικών προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση των κυττάρων, ενώ τα συνένζυμο Q10 προστατεύει από τη φωτογήρανση. Τέλος υπάρχουν τροφές που από τη φύση τους περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το δέρμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το πολύτιμο χαβιάρι!

Τα μαλλιά: Αποτελούνται από νερό, λιπίδια, μικροθρεπτικά συστατικά, αλλά κυρίως από αλυσίδες μία πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη και δημιουργείται από την ένωση 18 αμινοξέων. Κάθε τρίχα αποτελείται από εκατοντάδες αλυσίδες κερατίνης που γυρνούν η μία γύρω από την άλλη. Το αίμα φτάνει στους θύλακες της τρίχας απ' όπου περνούν όλα τα συστατικά της τροφής που θα δομήσουν τα μαλλιά.

Τα συστατικά που θρέφουν τα μαλλιά: Τo κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι περιέχουν αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη και η κυστεΐνη, τα οποία δομούν την κερατίνη. Το κολλαγόνο των ψαριών και του κόκκινου κρέατος, το πυρίτιο και οι βιταμίνες Β των σιτηρών και ο ψευδάργυρος των οστρακοειδών χαρίζουν ελαστικότητα, αντοχή, πυκνότητα και λάμψη στα μαλλιά. Το κεχρί, αποτελεί μία συμπυκνωμένη φυσική πηγή όλων των παραπάνω συστατικών. Είναι δηλαδή μία υπερτροφή, με καλλυντικές ιδιότητες για τα μαλλιά! Η φροντίδα εκ των έσω, μέσω της διατροφής, είναι πολύτιμη ανεξαρτήτως του τύπου μαλλιών ή δέρματος.

Τα νύχια: Όλα τα «όμορφα» μέρη του σώματος αποτελούνται από μακριές αλυσίδες. Έτσι συναντάμε και στα νύχια τις στριφογυριστές ίνες της κερατίνης, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα αιμοφόρα αγγεία στην άκρη των δακτύλων.

Τα συστατικά που θρέφουν τα νύχια: Τα αμινοξέα που αναφέρθηκαν παραπάνω κάνουν τα νύχια ανθεκτικά, ενώ ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη λεία υφή και το χρώμα. Άλλα συστατικά των νυχιών είναι το ασβέστιο των γαλακτοκομικών, το σελήνιο και η βιταμίνη Β12 του κρέατος και ο χαλκός των σιτηρών.

Όποιο τρόπο ζωής και διατροφής και να επιλέξετε να θυμάστε πάντα πως η υγεία σας είναι προτεραιότητα και η εξωτερική εμφάνιση είναι ένδειξη και καλής υγείας. Τα συστατικά της διατροφής που σας ομορφαίνουν, αποτελούν την φυσική προσέγγιση που σας φροντίζει όχι επιφανειακά, αλλά εσωτερικά και ολιστικά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Randall VA, Ebling FJ. Seasonal changes in human hair growth. Br J Dermatol. 1991 Feb;124(2):146-51.

Goldberg LJ, Lenzy Y. Nutrition and hair. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):412-9.

Finner AM. Nutrition and hair: deficiencies and supplements. Dermatol Clin. 2013 Jan;31(1):167-72.

Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):420-5. Scheinfeld N, Dahdah MJ, Scher R. Vitamins and minerals: their role in nail health and disease. J Drugs Dermatol. 2007 Aug;6(8):782-7.

Ήβη Παπαϊωάννου
Ήβη Παπαϊωάννου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MS, RDΝ