Κουζίνα

Ταξιδέψτε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας

της Ειρήνης -Μαρίας Καλούδη
08 Αυγούστου 2014
18330 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Ταξιδέψτε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας

Η Μαδρίτη, η πρωτεύουσα της Ισπανικής χώρας, είναι μια μεγάλη πόλη που προσφέρει τα πάντα. Τα μέρη, οι γεύσεις, η τέχνη και η αρχιτεκτονική των κτιρίων είναι όλα εκείνα για τα οποία φημίζονται οι Ισπανοί.

La Latina, το Μοναστηράκι της Μαδρίτης 

Στην περιοχή La Latina, τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν πλανόδιοι που πουλάνε χειροποίητα κοσμήματα, παλιά αντικείμενα κι άλλα είδη. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με το Μοναστηράκι της Αθήνας. Εκεί βρίσκεται το El Rastro, το οποίο θεωρείται η μεγαλύτερη ανοιχτή αγορά της Ευρώπης. Λίγο παρακάτω, στην οδό Huertas δοκιμάστε το παραδοσιακό ισπανικό tapas. Είναι η ιδανική περιοχή για τα παραδοσιακά σοκάκια με τα γραμμένα ποιήματα, τα μαγαζάκια και τα μικρά μπαλκόνια των σπιτιών, τα οποία αποτελούν ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον για να απολαύσετε τους ισπανικούς μεζέδες με ένα ποτήρι σαγκρίας.

Ποια τα παραδοσιακά πιάτα;

Τορτίγια, τάπας

Οι Μαδριλένοι κατά κανόνα συνοδεύουν τα τάπας με μπύρα. Οι μεζέδες αυτοί άλλοτε είναι αλλαντικά όπως ζαμπόν ή προσούτο, τυριά, θαλασσινά ή μικρά ψάρια ή ισπανική τορτίγια κ.α. Η τορτίγια είναι η ομελέτα των Ισπανών και γίνεται με αυγά, πατάτα και κρεμμύδι. Παρόλο που έχει μόνο αυτές τις πρώτες ύλες για να γίνει, η γεύση της είναι ασύγκριτη. Άλλες φορές τα τάπας μπορεί να είναι ψωμάκι με λουκάνικο ή μπέικον ή κράκερ με ντομάτα και κρεμμυδάκι ή ελιές κ.α. Όταν παίζει ποδόσφαιρο κάποια ισπανική ομάδα, οι Ισπανοί συνηθίζουν να βγαίνουν έξω για τάπας. Τα μαγαζιά έχουν μεγάλες πιατέλες στις οποίες έχουν ετοιμάσει από πριν ποικιλία μεζέδων που θα προσφέρουν με τη μπύρα, η οποία είναι χύμα και όχι εμφιαλωμένη.

Ισπανική παέγια

Ένα άλλο παραδοσιακό πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η παέγια που φτιάχνεται με ρύζι, λαχανικά, σαφράν, όλα τα είδη θαλασσινών και κοτόπουλο! Είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός που δε συνηθίζεται από τους Έλληνες, αλλά κερδίζει όλους τους λαούς. Το κίτρινο χρώμα που έχει το ρύζι ή το ζυμαρικό που χρησιμοποιούν για αυτό το πιάτο, οφείλεται στο σαφράν, το οποίο φημίζεται για την αντιοξειδωτική δράση του. Η ισπανική παέγια είναι ένα πλήρες γεύμα με ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Μια κλασσική συνταγή μπορεί να έχει ρύζι, σαφράν, κοτόπουλο, καραβίδες, καλαμάρι, μύδια, μπέικον, μπιζέλια, μυρωδικά, ελαιόλαδο, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και σκόρδο! Ένας Ισπανός θα σας πρότεινε να είναι σπιτική ή να επιλέξετε την καλύτερη παέγια της Ισπανίας στην πόλη Βαλένθια.

Gazpacho, ένας ιδιαίτερος χυμός

Ένας ιδιαίτερος "χυμός" που πωλείται στα σούπερ μάρκετ, στις καφετέρειες, στα εστιατόρια ή και σε μεγάλες αγορές με φαγητό, είναι το gazpacho. Πρόκειται για ένα κρύο ρόφημα που περιέχει στη σύστασή του αναμεμιγμένα ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και άλλα μυρωδικά. Στα εστιατόρια βέβαια μοιάζει με βελουτέ σούπα λαχανικών που συνοδεύεται από ψωμί ή/ και προσούτο.

Ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αυτό το θρεπτικό χυμό είναι το San Miguel market. Στο San Miguel market οι Μαδριλένοι έχουν μαγαζάκια με σάντουϊτς με διαφορετικά toppings , φαγητό, σνακ, ροφήματα και γλυκά. Θα βρείτε tapas, παγωτό και γενικότερα οτιδήποτε αφορά την υψηλή γαστρονομία. Όρθιοι περιφέρονται οι ξένοι τουρίστες και οι ντόπιοι σε αυτή την υπαίθρια αγορά που περιτριγυρίζεται από μεγάλες τζαμαρίες και δοκιμάζουν ποικιλία γεύσεων και τοπικών φαγητών.

Κυριακάτικη βόλτα

Gran Via

Την πρώτη Κυριακή του κάθε μήνα είναι ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα. Έτσι μπορεί κάποιος να περπατήσει την Gran Via να ψωνίσει και μετά να επισκεφθεί ένα καφέ για ελαφρύ σνακ και καφέ με γάλα (café con letche όπως το λένε οι Μαδριλένοι). Μπορείτε να δοκιμάσετε μπρουσκέτες, τσαπάτα, πανδελένια που είναι διαφορετικοί τύποι ψωμιού ή ένα υγειινό smoothies με φρούτα. Τα ψωμάκια αυτά έχουν πολύ μικρές διαφορές στις πρώτες ύλες και τις δοσολογίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Puerta de Alcala

Εναλλακτικά, μπορείτε να συνεχίσετε να περπατάτε στην οδό αυτή και να φτάσετε στο τέλος της, όπου θα δείτε τη Μητρόπολη με το χαρακτηριστικό άγγελο στην κορυφή του κτιρίου. Λίγο παρακάτω βρίσκεται η περιοχή Puerta de Alcala με πολύ ωραία καφέ που θυμίζουν γαλλικά μπιστρό.

Ρετίρο

Συνεχίζοντας, θα καταλήξετε στο Ρετίρο που είναι και το μεγαλύτερο πάρκο της Μαδρίτης. Έχει μικρά ποτάμια, πλούσια φύση και μια μεγάλη λίμνη με πάπιες και ψάρια, την οποία μπορείτε να διασχίσετε με βάρκα.

Parque Juan Carlos

Ένα άλλο πάρκο το Parque Juan Carlos, διαθέτει ειδικό εξοπλισμό γυμναστικής για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και για κατοικίδια ζώα! Το ισπανικό κράτος έχει μεριμνήσει για τους μεν και τους δε.

Casa De Campo

Μια βόλτα στην περιοχή Casa De Campo που βρίσκεται ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος της πόλης ανταμείβει τους μικρούς και τους μεγάλους.

Για όσους αγαπάνε τον αθλητισμό

Όσοι αγαπούν τον αθλητισμό ή τη Ρεάλ Μαδρίτης σίγουρα θα περάσουν από το Μπερναμπέο στη λεωφόρο Castellana. Το μουσείο που υπάρχει μέσα στο γήπεδο που στολίζεται από όλα τα έπαθλα και τα κύπελλα της ομάδας έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Βόλτα στην ελίτ περιοχή

Στα βόρεια προάστεια της πρωτεύουσας βρίσκεται η ομορφότερη και ακριβότερη περιοχή με τα καλύτερα σχολεία, η γνωστή La Moraleja. Εκεί βρίσκεται όλη η ελίτ κι έχουν ζήσει μόνο γνωστοί ποδοσφαιριστές, πολιτικοί, επιχειρηματίες και εύπορες οικογένειες. Αν δεν είναι απαραίτητο να προσέξετε τη "δίαιτά" σας εκείνες τις μέρες μπορείτε να πιείτε cappuccino στο ζαχαροπλαστείο Μallorca που είναι μέσα στο εμπορικό κέντρο Divercia και να δοκιμάσετε ένα από τα λαχταριστά γλυκά που προσφέρει.

Οι ταυρομαχίες

Μια διαφορετική εμπειρία είναι οι ταυρομαχίες που γίνονται στην Plaza de Toros de Las Ventas κάθε Κυριακή από το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβρη. Η παράδοση αναφέρει ότι όλοι φοράνε επίσημα ρούχα και κοσμήματα για να παρακολουθήσουν το θέαμα. Ο ταυρομάχος εκεί δείχνει τη δύναμη, το θάρρος και τον ανδρισμό του παλεύοντας με τον ταύρο. Συνήθως, ο ταυρομάχος ακολουθεί αυτό το επάγγελμα από πάππου προς πάππου. Στην αρένα της Μαδρίτης μάχονται μόνον οι καλύτεροι και οι πιο έμπειροι ταυρομάχοι. Ωστόσο, πολλοί Ισπανοί είναι κατά αυτής της παράδοσης εξαιτίας των βασανιστηρίων που δέχεται το ζώο μέχρι να ξεψυχήσει.

Τα μουσεία της πόλης

Τα μουσεία που πρέπει να δει κάθε τουρίστας είναι το El Prado, Reina Sofia και το Thyssen. Το μουσείο Ρέινα Σοφία ονομάστηκε έτσι από το όνομα της -ελληνικής καταγωγής- βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και είναι το πιο μοντέρνο από τα τρία. Εκεί θα δείτε το γνωστό έργο του Πικάσσο La Guernica.

Στο Prado βρίσκονται έργα γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Goya και ο Velazquez.

Αξιοποιείστε το ταξίδι σας στην πόλη με τα περισσότερα δέντρα στην Ευρώπη, δοκιμάζοντας νέες γεύσεις, πίνοντας τοπικό κρασί (rioja, sagria) και μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε όλες τις ομορφιές που προσφέρει.

Ειρήνη-Μαρία Καλούδη
Ειρήνη-Μαρία Καλούδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.