Παχυσαρκία

Τα παχύσαρκα παιδιά μένουν περισσότερο στο νοσοκομείο

31 Δεκεμβρίου 2015
15060 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τα παχύσαρκα παιδιά μένουν περισσότερο στο νοσοκομείο

Photo source: www.bigstock.com

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας ενός παιδιού. Μια σωστή διατροφή πλούσια σε όλα τα μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά είναι ικανή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας φλεγμονώδους νόσου και στην ανάρρωση από διάφορες ασθένειες, ενώ βοηθάει και στην ανάπτυξη του παιδιατρικού ασθενούς.

Ένα παιδί που δεν τρέφεται σωστά και δεν καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά, είναι πιθανό να αναπτύξει διάφορες επιπλοκές, οι οποίες θα το οδηγήσουν σε καθυστέρηση της ανάρρωσής του και σε παράταση της νοσοκομειακής του περίθαλψης.

Τι συμβαίνει στα παχύσαρκα παιδιά;

Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει παρατηρηθεί ότι και κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε παιδιά, τα οποία έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό. Αυτό που παρατηρείται στα παχύσαρκα παιδιά, είναι η παράταση της διαμονής τους στο νοσοκομείο κάτι τι οποίο οφείλεται σε επιπλοκές, που συνδέονται με την παχυσαρκία και νοσήματα που συνδέονται με αυτήν, όπως ο διαβήτης και οι υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 βρήκε ότι η διάρκεια παραμονής ενός παιδιού στο νοσοκομείο τείνει να είναι ανάλογη με την ηλικία του. Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερα ηλικιακά είναι τα παιδιά τα οποία εισάγονται στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερο παραμένουν για περίθαλψη, εξαιτίας των διάφορων επιπλοκών που παρουσιάζονται λόγω του επιπλέον βάρους τους. Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιο επιρρεπή να παρουσιάσουν κάποια φλεγμονώδη κατάσταση και είναι πιο εύκολο να απορρυθμιστεί ή να μολυνθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ποια είναι η διατροφική αντιμετώπιση στο νοσοκομείο;

Τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά

Τα παιδιά τα οποία έχουν επιπλέον βάρος θα πρέπει να ακολουθούν ένα διαιτολόγιο σύμφωνα με τις διατροφικές τους ανάγκες, ώστε να προσλαμβάνουν όλες τις βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα καλό είναι να ακολουθούν ένα διαιτολόγιο με κάποιου βαθμού περιορισμό θερμίδων. Τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το τυρί, καλό είναι να είναι χαμηλά σε λιπαρά.

Συχνότητα κατηγορίες τροφίμων

Τα ψάρια θα πρέπει να καταναλώνονται 2 φορές στο εβδομαδιαίως, ενώ θα πρέπει να καταναλώνουν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά καλό είναι να υπάρχουν τουλάχιστον μία φορά /εβδομάδα στο διαιτολόγιο των παιδιών, ενώ καλό είναι να προτιμώνται το κοτόπουλο και η γαλοπούλα σε σχέση με το χοιρινό και το μοσχάρι, τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Κατανάλωση υγρών

Παράλληλα με τη διατροφή του παιδιού σε θεραπεία δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε και την προσοχή που πρέπει να δίνουμε στην ημερήσια πρόσληψη υγρών. Ειδικά τα παιδιά που έχουν πυρετό, διάρροια και εμέτους θα πρέπει να ενυδατώνονται επαρκώς, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουν περισσότερα υγρά από αυτά που χάνονται.

Τι πρέπει να προσέξει ο γονιός;

Επίσης, ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να εξετάσουμε, όταν ένα παιδί βρίσκεται στο νοσοκομείο είναι τα "δώρα" που φέρνουν συγγενείς και φίλοι που το επισκέπτονται- που συνήθως είναι κάποιο γλυκό σνακ, όπως σοκολάτα, μπισκότα, καραμέλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να καλύπτει τις περισσότερες ημερήσιες θερμιδικές του ανάγκες από λάθος τρόφιμα, τα οποία δεν του προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ το "φορτώνουν" με επιπλέον θερμίδες. Έτσι, ο γονιός οφείλει να φροντίσει και να περιορίσει την κατανάλωση αυτών των γλυκών πειρασμών και να τα αντικαταστήσει με πιο υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, γιαούρτι, γάλα, μπάρες δημητριακών και άλλα πιο θρεπτικά τρόφιμα.

Συμπερασματικά

Η διατήρηση του ιδανικού βάρους είναι πάντα το καλύτερο μέτρο, ώστε να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα κατά τη διάρκεια παραμονής των παιδιών στο νοσοκομείο, είτε λόγω χαμηλού βάρους, είτε λόγω παχυσαρκίας. Άλλωστε, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η νοσηλεία των παιδιών με επιπλέον βάρος παρατείνεται κατά μέσο όρο τουλάχιστον κατά δύο μέρες σε σχέση με τα παιδιά, τα οποία διατηρούν ένα φυσιολογικό, ιδανικό βάρος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fernandes, M. T., G. V. Danti, D. M. Garcia and A. A. Ferraro (2015). "Excess body weight in children may increase the length of hospital stay." Clinics (Sao Paulo) 70(2): 87-90.

Hering, E., I. Pritsker, L. Gonchar and G. Pillar (2009). "Obesity in children is associated with increased health care use." Clin Pediatr (Phila) 48(8): 812-818.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.