Γλυκά χωρίς γλουτένη

print reader mail favorite
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 17.04.2012

Η γλουτένη είναι μορφή πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και το κριθάρι. Άτομα με αλλεργία στην γλουτένη ή άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (μια κατάσταση που όταν καταναλωθεί γλουτένη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο), πρέπει να αποφεύγουν τελείως προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Το να φτιάξεις γλυκά χωρίς γλουτένη για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη είναι μια αρκετά μεγάλη πρόκληση. Δεν μπορείς πολύ εύκολα σε μια συνταγή να αντικαταστήσεις όλα τα υλικά με αντίστοιχα υλικά χωρίς γλουτένη.

Μερικά tips για να φτιάξετε γλυκά χωρίς γλουτένη είναι να αντικαταστήσετε το αλεύρι που αναγράφετε στη συνταγή με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε ότι αν χρησιμοποιείτε αλεύρι χωρίς γλουτένη πρέπει να χρησιμοποιείτε και λίγο xanthan gum (ξανθανικό κόμμι) για να δέσει το μείγμα αφού δεν θα υπάρχει γλουτένη στο αλεύρι.

Κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη

Υλικά(για περίπου 25 κουραμπιέδες):

  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα κοπανισμένα και καβουρδισμένα
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο (κατά προτίμηση χαμηλό σε λιπαρά)
  • 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
  • 3 κουταλιές ανθόνερο
  • 3 κουταλιές κονιάκ
  • ¼ φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
  • 1 κρόκος αυγού
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • ½ κουταλάκι xanthan gum
  • ½ κουταλάκι baking powder

Εκτέλεση:

Με μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει κρεμώδης. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, το ανθόνερο, το κονιάκ, το χυμό πορτοκάλι και τον κρόκο του αυγού και χτυπάμε καλά. Σιγά- σιγά προσθέτουμε το αλεύρι, το xanthan gum, τα αμύγδαλα και το baking powder. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες περίπου 2 εκατοστών και πατάμε με το δάκτυλο μας λίγο στο κέντρο. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Βουτάμε τους κουραμπιέδες στην υπόλοιπη ζάχαρη άχνη όταν είναι ακόμη ζεστοί. Μόλις κρυώσουν είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.

Ρυζόγαλο χωρίς γλουτένη

Υλικά (για 12 μερίδες):

  • 2 λίτρα γάλα ημιάπαχο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 185 γρ άψητο ρύζι μακρύκοκκο
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 60 ml γάλα ημιάπαχο
  • 1 γρ αλάτι
  • 10 ml βανίλια
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε τα 2 λίτρα γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το ρύζι. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να απορροφήσει όλο το ζουμί. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με 60ml γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το ρύζι και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε πάλι σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 2 λεπτά. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μπολάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν, πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε το ρυζόγαλο, προσθέτουμε λίγη κανέλα.

Μπισκότα φιστικοβούτυρου

Υλικά (για 30 μπισκότα):

  • 2 φλιτζάνια φιστίκια καθαρισμένα
  • 3 κουταλιές φιστικέλαιο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 1 ½ φλιτζάνια καρύδια κοπανισμένα (όχι αλεσμένα)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Σε ένα μπλέντερ λιώνουμε τα φιστίκια μαζί με το φιστικέλαιο και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ το μίγμα με τα φιστίκια μαζί με τη ζάχαρη και τα αυγά. Τέλος ανακατεύουμε τα καρύδια. Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος βάζουμε περίπου 1 κουταλιά της ζύμης για κάθε μπισκοτάκι και ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρώς καφέ χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, πριν τα σερβίρουμε.

Γράφει ο/η Ντορζή Νικολέττα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD
  • Αγίας Ελένης 36, Γραφείο 408, 1061, Λευκωσία
  • +35722875890

Στο νέο βιβλίο του medNutrition, με τίτλο "STOP στην παιδική παχυσαρκία - Η γενιά του X-large", οι κλινικές διαιτολόγοι Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι και Χριστίνα Φοντόρ κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την απειλή της παιδικής παχυσαρκίας και βοηθούν τους γονείς, τους κηδεμόνες και τους δασκάλους, αφενός να αναγνωρίσουν το πρόβλημα -αν υπάρχει- αφετέρου να το αντιμετωπίσουν.

Γραμμένο με απλό και κατανοητό τρόπο, το βιβλίο φιλοδοξεί να κάνει αυτό που υπόσχεται ο τίτλος του: να βάλει "STOP" στην παιδική παχυσαρκία. 
Διαθέσιμο και στο medNutrition.gr/eshop